Dobro je znati: Možete li nakon prigovora dobiti veću prometnu kaznu?!

Bitno je da znate koje su vam opcije na raspolaganju i kakav može biti ishod podnošenja prigovora protiv prekršajnog naloga, ovisno o tome što ste u njemu naveli, što tražite, odnosno što poričete

Može li se na jednostavno pitanje dobiti jednostavan odgovor?  Jednoznačan, razgovijetan, blagotvoran! Takve odgovore vozači traže kad počine prometni prekršaj. Naravno onaj prekršaj za koji su nadležni utvrdili da je počinjen ili im stavljaju njegovo počinjenje na teret. Da se razumijemo, ljudi smo, ono što se ne zna i za što se ne zna, nije se ni dogodilo! Pitanje je krajnje jednostavno, dobijem li kaznu zbog prometnog prekršaja može li se ona povećati ako prigovorim? Može li me snaći veći problem nego što ga trenutno imam?

Traži se jednostavan odgovor! Da ili ne? Bez prosipanja pameti i navođenja niza zakonskih odredaba.

Temeljno pravilo ustanovljeno Prekršajnim zakonom glasi, kako se presuda ne smije izmijeniti na štetu okrivljenika ako je žalba podnesena samo u korist okrivljenika! Članak 202. st. 4.: „Ako je podnesena samo u korist okrivljenika žalba, presuda se ne smije izmijeniti na njegovu štetu“. Kraj citata.  Čovjeku milo dođe kad to pročita i prestane dalje čitati. Čemu? E pa tome što taj isti Zakon kaže da ima slučajeva kad se ta zakonska odredba ne primjenjuje. Da, čl. 238., on propisuje u st. 12.: „U prekršajnom postupku koji se vodi sukladno stavku 8. točki 4. i stavku 9. i 10. ovoga članka sud nije vezan zabranom iz članka 202. stavka 4. ovoga Zakona“. Sud nije vezan zabranom! Poetično posve!

Pođimo redom, raspetljati tu situaciju. Prigovor se može podnijeti zbog dva razloga. Prvi razlog  je zbog poricanja prekršaja. Drugi razlog je zbog izrečene odnosno primijenjene prekršajnopravne sankcije, oduzete imovinske koristi, oduzimanja predmeta prekršaja ili određenih troškova u povodu izdavanja prekršajnog naloga. Naravno vi možete u prigovoru navesti i oba ta razloga.

Vi se ti koji odlučujete! Ukoliko podnosite prigovor samo, jedno i isključivo zbog izrečene prekršajnopravne sankcije i drugih mjera sud je vezan pravilom o zabrani preinačenja na težu sankciju, težu kaznu. Ukoliko ne poričete prekršaj, ne ulazite u zonu „rizika“, ne otvarate sami svojom radnjom opciju u kojoj vam može biti izrečena teža, stroža prekršajnopravna sankcija nego je prvotno bila. Nema strože kazne i/ili zaštitne mjere. Sigurni ste od toga da sami sebe ne uvalite još u veće blato!

To je „onaj slučaj“ u kojem u prigovoru molite da vam se uopće sankcija ne izrekne ili molite za blažu sankciju, obrazlažete, navodite olakotne okolnosti za ublažavanje, iznosite činjenice, podnosite dokaze kojima dokazujete te činjenice i razloge na koje se pozivate. Obrazlažete i dokazujete sve za što mislite da bi vam moglo ići u prilog u pogledu blaže prekršajnopravne sankcije ali ne poričete da ste počinili prekršaj. Da, jesam, počinio sam ga, istinski mi je žao zbog toga, molim blažu kaznu zbog razloga koje dokazujem dokazima koje prilažem. Kod takvih prigovora zbog izrečene prekršajnopravne sankcije i drugih mjera postoji zabrana preinačenja na teže, Jednostavno je, zar ne?

Međutim, situacija je posve drugačija ako poričete počinjenje prekršaja. Nije ni to komplicirano za shvatiti! Tu pristajete na rizik i mogućnost preinačenja na težu prekršajnopravnu sankciju. Ne primjenjuje se pravilo o zabrani preinačenja na teže, ukoliko se vodi prekršajni postupak povodom prigovora okrivljenika podnesenog protiv prekršajnog naloga kojim se poriče prekršaj. Kad poričete počinjenje prekršaja, može  u konačnici biti gore nego što je bilo! Može biti gore, može kazna biti stroža!

Ponavljanje i utvrđivanje gradiva, osnov je njegovog usvajanja, pa ponovimo i otklonimo možebitne nedoumice. Prvostupanjski sud doista može u presudi koja je donesena u postupku, koji je proveden povodom podnesenog prigovora zbog poricanja prekršaja, izreći strožu kaznu u odnosu na onu kaznu koja vam je bila izrečena u prekršajnom nalogu u istoj toj pravnoj stvari.

Ima i treći slučaj, što ako podnesete prigovor zbog svega zbog čega se može podnijeti? Navedete sve što se može navesti jer kao, od viška glava ne boli. O ovdje može boljeti! Ukoliko podnesete prigovor i zbog poricanja prekršaja i zbog izrečene prekršajnopravne sankcije tj. i zbog novčane kazne i zbog zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom, budite spremni na neželjeno. Da, može vam biti izrečena teža prekršajnopravna sankcija, da može vam sud izreći i da umjesto prvotno određene mjere zabrane upravljanja vozilom od 3 mjeseca, zabrana bude u duljem trajanju, primjerice 5 mjeseci! Čim navedete da poričete počinjenje prekršaja, rizik postoji, sud nije vezan zabranom!

Dakle, prije nego prigovorite prekršajnom nalogu, sagledajte sve opcije i sve posljedice. Činjenica je da tko ne riskira ne profitira, ali je isto tako činjenica da tko ne riskira ne preuzima na sebe rizik da stvari po njega završe lošije, nego što su bile u startu. To hoćete li podnijeti prigovor protiv prekršajnog naloga samo, jedino i isključivo zbog prekršajnopravne sankcije i otkloniti rizik izricanja strože kazne  ili ćete igrati na sve ili ništa pa poricati počinjenje prekršaja i otvoriti mogućnost da bude izrečena stroža kazna, samo je na vama. Čim poreknete da ste počinili prekršaj, ušli ste u „rizično područje“!

Bitno je da znate koje su vam opcije na raspolaganju i kakav može biti ishod podnošenja prigovora protiv prekršajnog naloga, ovisno o tome što ste u njemu naveli, što tražite, odnosno što poričete!