Jurišni helikopter AH-64 Apache je moderniziran: Novi moćniji motor sa značajno smanjenom potrošnjom goriva!

U svojoj standardnoj konfiguraciji motor razvija do 3000 KS i 50 posto je snažniji od prethodnika te troši 25 posto manje goriva

U američkom vojnom arsenalu jurišni helikopter AH-64 Apache je još od 1975. godine. No taj prvi model i ovi današnji helikopteri dijele ime, osnovne konture i – to bi, uglavnom, bilo sve. Proizvedeno je ukupno 2400 primjeraka, a tijekom gotovo pedeset godina staža provedene su brojne modernizacije. Posljednji projekt obnove helikoptera povjeren je Boeingu i vrijedan je 1,9 milijardi dolara.

Sada je poletio prvi obnovljeni primjerak. Nadograđeni Apache zove se AH-64E, verzija 6.5 ili V6.5, i dolazi s nekoliko važnih razlika u usporedbi s prethodnicima. Nadogradnje se odnose na softver i na hardver te su usmjerene na poboljšanja pilotskog sučelja, navigacije i jurišnog arsenala. Boeing je također omogućio modularnu integraciju budućih sustava, bez većih promjena, odnosno potreba za većim konstrukcijskim zahvatima.

Helikopter će dobiti poboljšani motor s turbinom (ITE). Riječ je o agregatu General Electric T901. U svojoj standardnoj konfiguraciji on razvija do 3000 KS i 50 posto je snažniji od prethodnika te troši 25 posto manje goriva.

Konstruirat će se najmanje 115 verzija AH-64E 6.5 Apachea za potrebe američke vojske, a 54 helikoptera dobit će i Australija.