Sa smanjenim kotačem ne treba voziti više od 80 km/h: Što će se dogoditi ako vozite brže?!

Vozač je jurio brže od 120 km/h kada se dogodio sudar - s rezervnim smanjenim kotačom

Mnogi automobili imaju rezervni kotač smanjenih dimenzija i na njemu je obično napisano koliko biste najbrže trebali voziti. Obično je maksimalna brzina 80 km/h. Upozorenje nije postavljeno zato što je to netko procijenio, onako, od oka. Što će se dogoditi ako s takvim rezervnim kotačem vozite brže od 80 km/h?

Snimku kamere s jednog vozila objavila je policija engleske regije Hertfordshire. Na njoj se vidi Ford Mondeo koji pretječe drugo vozilo na autocesti, koči – i zatim gubi kontrolu. Auto potom prelazi preko prometnih traka i udara u mali automobil te na kraju završava u zaštitnoj ogradi.

Nesreća se dogodila u prosincu 2022. godine, ali sada je potvrđena presuda 22-godišnjem vozaču Forda. Prema navodima policije, vozač Forda je imao montiran rezervni smanjeni kotač, s kojim se ne smije voziti brže od 50 mph ili oko 80 km/h. Međutim, vozio je brzinom većom od 120 km/h kada se dogodio sudar. Dodatno, nakon nesreće jednostavno se odvezao s poprišta i morala ga je privesti policija.

Sud je 22-godišnjaku oduzeo vozačku dozvolu na dvije godine. Također je osuđen na 200 sati rada za opće dobro, sudjelovanje u rehabilitacijskoj terapiji i isplatu 250 britanskih funti.