Promjena na zimsko računanje vremena: Kako to utječe na vozače?!

Od sada ćemo više voziti noću nego danju, stoga je važno imati na umu da se sposobnost vida noću može smanjiti na 30%

S promjenom na zimsko računanje vremena, mijenja se i naš bioritam. Mnogima se sa vremena ne čini puno, ali promjena ima, a sada ćemo i više voziti noću. Glavne posljedice promjene vremena na vozače su umor, pospanost, povećana osjetljivost na distrakcije, glavobolje i razdražljivost. Sve ove pojave mogu utjecati na vožnju i sigurnost na cesti, objavila je španjolska Uprava za promet (DGT).

Savjetuje se, dok se tijelo ne navikne na promjenu vremena u nekoliko dana, pridržavati se redovnog rasporeda obroka i odmora te poštovati propisanih osam sati sna kada je to moguće. Tijekom vožnje najbolje je smanjiti brzinu vožnje za oko 20% i uvijek poduzeti iznimne mjere opreza, osobito između 4 i 6 ujutro. Kraći dani tijekom zime znače da vozači provode više vremena za volanom u uvjetima slabe vidljivosti. Od sada ćemo više voziti noću nego danju, stoga je važno imati na umu da se sposobnost vida noću može smanjiti na 30%, uz smanjenje vidne oštrine od 70% i značajan pad osjećaja dubine i sposobnosti mjerenja udaljenosti.

Tu je i problem noćne kratkovidnosti, koja nastaje zbog nedostatka svjetla zbog čega se zjenice šire, a od čega noću pate svi vozači. Ove okolnosti uzrokuju veći umor oka i gubitak perifernog vida, stoga moramo poduzeti iznimne mjere opreza za volanom, izbjegavati prebrzu vožnju i uvijek poštivati prometne znakove.