Kviz pitanje: Znate li koja država ima najviše kružnih raskrižja?!

Prva zemlja na popisu koja nije u Europi je Brazil, na petom mjestu

Kružni tokovi stvoreni su za učinkovitiju i sigurniju vožnju. Oni su posebno popularni u Europi. Koja je država rekorder po broju kružnih tokova ili raskrižja? Za statistiku se pobrinula web stranica DiscoverCars.com. Metoda istraživanja bila je jednostavna, korištena je kartografija koju nudi OpenStreetMap za svaku zemlju i potom su brojana sva raskrižja. Slijedila je klasifikacija po ukupnom broju kružnih raskrižja i na milijun stanovnika. Isključene su zemlje s površinom manjom od 10.000 četvornih kilometara.

Studija potvrđuje premoć države koja se već nalazila na vrhu klasifikacije u sličnim analizama – Francuske. Tamo je izbrojano 42.986 kružnih tokova na cijelom teritoriju. To pak znači 666,8 kružnih tokova na milijun stanovnika, što je opet najveći indeks.

Pobjedničko postolje vodećih u kružnim tokovima kompletiraju Velika Britanija (25.976) i Italija (18.172). Četvrto mjesto namijenjeno je za Španjolsku s ukupno 15.053 kružnih tokoba.

Prva zemlja na popisu koja nije u Europi je Brazil, na petom mjestu. Ogromna južnoamerička država ima 11.854 kružna toka ili 54,8 kružnih tokova na milijun stanovnika.

Portugal je, nakon Francuske, država s najvećim brojem kružnih tokova po stanovniku. Tamo je 4851 kružni tok, znači da ih je 473,4 na milijun stanovnika, odnosno portugal je ispred Norveške (427,1), Islanda (421) i Irske (385). U ovom istraživanju Hrvatskoj je izbrojano 660 kružnih tokova.