VELIKI TEST ZIMSKIH GUMA: Mogućnosti (dobrog) izbora sve su veće!

Na najnovijem testu zimskih guma našlo se po 16 različitih modela u dvije popularne dimenzije (205/60 R16 i 225/45 R17). Prvu koriste manja SUV-vozila, a drugu automobili u kompaktnoj klasi. Maksimalne ocjene nije bilo, no ukupni dojmovi su vrlo pozitivni

Europski autoklubovi i HAK su uoči dolaska hladnijeg vremena rigoroznim testovima podvrgnuli čak 32 različite zimske gume, po 16 u svakoj kategoriji. Manju dimenziju 205/60 R16 koriste manja SUV-vozila kao što su Dacia Jogger, Ford EcoSport, Hyundai Kona, KIA Xceed, Mini Countryman, Nissan Juke, Opel Crossland, Renault Captur, SEAT Arona, Škoda Kamiq i VW T-Roc (testno vozilo), dok veću dimenziju 225/45 R17 pronalazimo na kompaktnim automobilima poput Alfa Romeo Giuliette, Audija A3, BMW-a serije 1 i 2, Fiata 500L, Honde Civic, Lexusa IS, Mercedesa klase A i B, Peugeota 308, Toyote Corolle i VW Golfa (testno vozilo).

Pod povećalo su bile stavljene četiri glavne kategorije na području voznih osobina: upravljivost, sigurnost, udobnost i ekonomičnost (ponašanje na suhoj i mokroj podlozi te u zimskim uvjetima nosilo je 70% ukupne ocjene), dok je prvi put analizirana i održivost guma (predviđena kilometraža, izdržljivost, potrošnja goriva, težina i buka – preostalih 30%). Iako ni jedan proizvod nije zaslužio maksimalnu ocjenu izvrstan, ukupni dojmovi s testa su više nego pozitivni jer je čak trećina modela (11/32) zavrijedila prvu sljedeću ocjenu vrlo preporučljivo, potom slijedi većina guma koja se preporučuje (18), djelomično se ne preporučuje ni jedna (što je također dobar znak), dok se samo tri pneumatika ne preporučuju. To su Lassa Snoways 4 (Turska) i Austone Athena SP-901 (Kina) u manjoj te Kormoran Snow (Poljska) u većoj dimenziji. Pa krenimo redom…

S testa u manjoj dimenziji (205/60 R16) stižu posebno dobre vijesti jer je gotovo svaki drugi proizvod vrlo preporučljiv (7/16 ili čak 43,75%). Od tih sedam istaknutih pneumatika, četiri se mogu pohvaliti respektabilnim ocjenama i na području voznih osobina i na području održivosti (Dunlop Winter Sport 5, Michelin Alpin 6, Goodyear UltraGrip 9+ i Continental WinterContact TS 870 P), dok su tri puno jače zasjala na području voznih osobina nego kod održivosti (Hankook Winter i*cept RS3, Bridgestone Blizzak LM 005 i Firestone Winterhawk 4). Njih je spasio sustav donošenja ukupne ocjene, za koji smo naveli da se izračunava u omjeru 70:30 upravo u korist voznih osobina. Inače, sve tri gume su podbacile u istoj kategoriji – relativno male predviđene kilometraže u usporedbi s konkurentima.

Što se tiče najbolje sedmorke, razlike su male, ali ipak postoje i zato na njih treba obratiti pozornost. Na primjer, ako godišnje radite puno kilometara (čak i na autocestama), bilo bi dobro prednost dati segmentu vozačke udobnosti na suhoj podlozi, a tu su samo dvije gume vrlo preporučljive: Dunlop Winter Sport 5 i Michelin Alpin 6. Obje uvijek daju vozaču kvalitetne povratne informacije s upravljača, nude iznimnu stabilnost smjera kretanja i sve pokrete na upravljaču prenose na podlogu sukladno očekivanjima. Kod njih, ukratko rečeno, nema iznenađenja, uz dodatak kako im je i predviđena kilometraža vrlo velika. Ostala petorka pomalo zaostaje na području preciznosti prenošenja informacija s upravljača, ali ne i na području naglih izbjegavanja sudara ili po dužini zaustavnog puta, gdje su u razini s najboljima. Nažalost, na suhoj podlozi se ipak ne mogu mjeriti s navedenim Dunlopovim i Michelinovim modelima.

Na mokroj podlozi, pak, svih sedam prethodno spomenutih proizvoda briljira kratkim zaustavnim putevima i nudi solidne osobine kod uzdužnog akvaplaninga. Kod poprečnog akvaplaninga samo Hankook Winter i*cept RS3 i Michelin Alpin 6 ne idu iznad preporučljive razine (nisu vrlo preporučljivi). Hankook Winter i*cept RS3 zato blista u zimskim uvjetima (najbolji na testu), za razliku od Goodyeara UltraGrip 9+, koji bi na snijegu mogao biti precizniji.

Sljedeća sedmorka na mokroj podlozi se preporučuje (BFGoodrich G-Force Winter 2, Fulda Kristall Control HP 2, Kleber Krisalp HP3, Falken Eurowinter HS02, Barum Polaris 5, Vredestein Wintrac i Uniroyal WinterExpert), dok im za višu ocjenu (vrlo preporučljivo) nedostaje pokoja nijansa na području sigurnosti. Konkretno, sve osim Falken Eurowintera HS02 i Vredestein Wintraca slabije prianjaju uz mokru podlogu i tijekom zime češće pokazuju nedostatke u vlažnim uvjetima u odnosu na konkurenciju, prvenstveno po pitanju preciznosti (javlja se podupravljanje i preupravljanje), zatim gubitka čvrstog kontakta s podlogom i nešto dužeg zaustavnog puta (pogotovo kod lagano zakrenutog upravljača). Ova skupina ujedno donosi proizvode s najvećom (Fulda Kristall Control HP 2) i najmanjom (Uniroyal WinterExpert) procijenjenom kilometražom.

Preostale dvije gume u manjoj dimenziji (205/60 R16) ne preporučuju se zbog jasnih sigurnosnih nedostataka te su se našle na dnu liste. Model Lassa Snoways 4 nije uopće loš na suhoj i vlažnoj podlozi, ali zato drastično zaostaje za konkurencijom u zimskim uvjetima. S druge strane, model Austone Athena SP-901 potukao je konkurenciju baš na snijegu i ledu, dok se na suhom samo djelomično preporučuje, a na mokrom se uopće ne preporučuje (slaba upravljivost, najduži zaustavni put, najlošije karakteristike kod akvaplaninga). Usporedbe radi, u trenutku kad se vozilo opremljeno modelom Bridgestone Blizzak LM 005 zaustavi, vozilo na koje je montiran model Austone Athena SP-901 kotrlja se brzinom od gotovo 40 km/h, a to na cesti predstavlja veliki sigurnosni problem. 

Rezultati testa u većoj dimenziji (225/45 R17) pokazali su da su samo četiri gume vrlo preporučljive, njih čak 11 se preporučuje, a samo jedna se ne preporučuje. Od ‘velike četvorke’ primjećujemo da je samo Continental WinterContact TS870 ostvario podjednako dobre rezultate i na području voznih osobina i na području održivosti. Preostala trojka – Michelin Alpin 6, Goodyear UltraGrip Performance + i Dunlop Winter Sport 5 – ipak je za nijansu bolja na ekološkom nego na sigurnosnom planu. Pri tome je posljednje spomenuti proizvod u laganom zaostatku na mokroj podlozi u odnosu na prethodna tri modela.

Središnji dio tablice zauzima 11 pneumatika, a kojih su tri dobra na području održivosti i samo solidna na području voznih osobina, na kojem bilježe po jedno propadanje. Tako Semperit Speed-Grip 5 ne blista u zimskim uvjetima, Hankook Winter i*cept RS3 nije idealan na suhoj podlozi, a Vredestein Wintrac PRO nije posebno spektakularan ni na suhom ni na mokrom. Sljedeća trojka – Giti GitiWinter W2, Kumho Wintercraft WP52 i Apollo AspireE XP Winter – pokazuje barem po jedan nedostatak na oba polja (sigurnosnom i ekološkom). Nokian Tyres WR Snowproof, Pirelli Cinturato Winter 2 i Sava Eskimo HP2 istaknuli su se po velikoj predviđenoj kilometraži, ali su zato dosta slabiji u sigurnosnoj komponenti. Zanimljivo, model Nokian Tyres WR Snowproof je odličan na mokroj podlozi, ali se zato na suhoj podlozi i u zimskim uvjetima jedva preporučuje – isto tako treba spomenuti da Nokian za ovu zimsku sezonu nudi novu gumu u ovoj klasi – model Snowproof 2, koji je sigurno unaprijeđen. I model Pirelli Cinturato Winter 2 na suhoj podlozi pokazuje jasne nedostatke, dok je na mokroj podlozi i u zimskim uvjetima potpuno siguran. Model Sava Eskimo HP2 nije briljirao ni na suhoj ni na mokroj podlozi, ali se zato preporučuje u zimskim uvjetima. Na kraju, Yokohama BluEarth-Winter V906 i Bridgestone Blizzak LM005 nisu se istaknuli niti na sigurnosnom (prvenstveno zbog nedostataka u zimskim uvjetima) niti na ekološkom planu. Model Bridgestone Blizzak LM005 bio je čak najslabiji i u zimskim uvjetima i na polju predviđene kilometraže.

Na začelju ove kolone je Kormoran Snow, najgori proizvod i na suhoj (malo povratnih informacija s upravljača, spor odgovor nakon akcije upravljačem, rano i snažno preupravljanje kod naglog izbjegavanja sudara) i na mokroj podlozi (na mjestu gdje se Hankook zaustavi, ova guma se kotrlja čak 36 km/h, najlošija kod uzdužnog i poprečnog akvaplaninga). Nije mu pomogao ni podatak da je na snijegom pokrivenoj podlozi – najbolji!

U zaključku ćemo ponoviti da ovaj test može dati smjernice koji proizvod eventualno izabrati, ali nikako ne treba biti odlučujući faktor jer su razlike u rezultatima od kategorije do kategorije često velike. Zato je puno bolje u jednadžbu uvrstiti vlastite afinitete i potrebe, stil vožnje, vrijeme provedeno u automobilu (prosječan broj prevaljenih kilometara), zemljopisno okruženje… Novac će u toj jednadžbi također biti značajan čimbenik, ali pokušajte ne zaboraviti da sigurnost nema cijenu. Stoga, ako neki model u vama važnoj kategoriji ima ocjenu manju od preporučuje se, bilo bi dobro zaobići ga prilikom konačnog izbora novog seta zimskih guma.

 

Nove ocjene

Ocjene u testu, odnosno u tablicama, prilagodili smo ocjenama koje su bliže nama, a znamo ih i iz obrazovnog sustava. Dakle od 1 do 5. Najniža ocjena bi bila ne preporučuje se (1), a najviša izvrstan (5). Najviših ocjena u testu nema pa je sljedeća najbolja vrlo preporučljivo (4), potom slijedi preporučuje se (3) i djelomično se preporučuje (2). 

Dimenzija 205/60 R16

Dunlop Winter Sport 5

vrlo preporučljivo

+ ujednačena guma, precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, sigurna na mokrom, velika predviđena kilometraža, mala težina i potrošnja goriva

– nešto bučnija guma

Michelin Alpin 6

vrlo preporučljivo

+ ujednačena guma, precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, još sigurna na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci u poprečnom akvaplaningu

Goodyear UltraGrip 9+

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, dobra na mokrom, velika predviđena kilometraža, najučinkovitija guma na testu

– manji nedostaci u preciznosti na suhom

Continental WinterContact TS 870 P

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, vrlo sigurna na mokrom, sigurna u zimskim uvjetima, još dobra predviđena kilometraža

– manji nedostaci u preciznosti na suhom

Hankook Winter i*cept RS3

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, sigurna na mokrom, vrlo sigurna u zimskim uvjetima, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, ispodprosječna predviđena kilometraža

Bridgestone Blizzak LM 005

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, najbolja na testu na mokrom, sigurna u zimskim uvjetima

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, ispodprosječna predviđena kilometraža, manji nedostaci u izdržljivosti

Firestone Winterhawk 4

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, sigurna na mokrom, vrlo dobra kod uzdužnog akvaplaninga, sigurna u zimskim uvjetima, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, ispodprosječna predviđena kilometraža, manji nedostaci u izdržljivosti

BFGoodrich G-Force Winter 2

preporučuje se

+ još sigurna na suhom kod vožnje na limitu, još dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u udobnosti vožnje na suhom, nedostaci na mokrom

Fulda Kristall Control HP 2

preporučuje se

+ precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, najveća predviđena kilometraža na testu, izdržljiva guma, iznadprosječno lagana, mala potrošnja goriva

– nedostaci na mokrom, manji nedostaci na snijegu

Kleber Krisalp HP3

preporučuje se

+ sigurna u zimskim uvjetima, mala potrošnja goriva

– nedostaci na suhom, manji nedostaci na mokrom

Falken Eurowinter HS02 

preporučuje se

+ sigurna na suhom, još dobra na mokrom, još dobra predviđena kilometraža, mala potrošnja goriva

– nedostaci u zimskim uvjetima

Barum Polaris 5

preporučuje se

+ dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina, najmanja potrošnja na testu

– nedostaci na suhom, manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uvjetima

Vredestein Wintrac

preporučuje se

+ još dobra na mokrom, dobra u zimskim uvjetima, dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina i potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suhom

Uniroyal WinterExpert

preporučuje se

+ još dobra u zimskim uvjetima, još mala težina i potrošnja goriva

– nedostaci na suhom, manji nedostaci na mokrom

Lassa Snoways 4

ne preporučuje se

+ još dobra na suhom, još dobra na mokrom, dobra predviđena kilometraža, još izdržljiva guma, dobra potrošnja goriva

– vrlo slaba u zimskim uvjetima, nešto veća težina

Austone Athena SP-901

ne preporučuje se

+ vrlo sigurna u zimskim uvjetima, izdržljiva guma, vrlo mala potrošnja goriva

– slaba na suhom, vrlo slaba na mokrom, samo prosječna predviđena kilometraža

 

Dimenzija 225/45 R17

Continental WinterContact TS 870

vrlo preporučljivo

+ precizna i sigurna na suhom, vrlo sigurna na mokrom, vrlo sigurna u zimskim uvjetima, velika predviđena kilometraža

Michelin Alpin 6

vrlo preporučljivo

+ precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, još sigurna na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina, mala potrošnja goriva

manji nedostaci u poprečnom akvaplaningu, manji nedostaci na mokrom

Goodyear UltraGrip Performance+

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, još dobra na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, učinkovita guma

– nešto duži zaustavni put na mokrom

Dunlop Winter Sport 5

vrlo preporučljivo

+ precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, vrlo sigurna u zimskim uvjetima, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci na mokrom

Vredestein Wintrac PRO

preporučuje se

+ još dobra u zimskim uvjetima, dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suhom, manji nedostaci na mokrom

Semperit Speed-Grip 5

preporučuje se

+ još sigurna na suhom, još dobra na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uvjetima

Hankook Winter i*cept RS3

preporučuje se

+ sigurna na mokrom, sigurna u zimskim uvjetima, mala težina, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti i vožnji na limitu na suhom

Giti GitiWinter W2

preporučuje se

+ još sigurna na suhom, još dobra na mokrom

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uvjetima, ispodprosječna predviđena kilometraža, nešto niža izdržljivost

Kumho Wintercraft WP52

preporučuje se

+ dobra u zimskim uvjetima, najveća predviđena kilometraža na testu, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suhom, manji nedostaci na mokrom, vrlo teška guma

Apollo Aspire XP Winter

preporučuje se

+ sigurna na mokrom, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti i vožnji na limitu na suhom, manji nedostaci na mokrom, nešto veća težina

Nokian Tyres WR Snowproof

preporučuje se

+ dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suhom, nedostaci na mokrom, nedostaci u zimskim uvjetima

Pirelli Cinturato Winter 2

preporučuje se

+ dobra na mokrom, dobra u zimskim uvjetima, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina, mala potrošnja goriva

– jasni nedostaci u udobnosti vožnje i nedostaci kod vožnje na limitu na suhom

Yokohama BluEarthWinter V906

preporučuje se

+ sigurna na mokrom, mala potrošnja goriva

– nedostaci u preciznosti i manji nedostaci kod vožnje na limitu na suhom, nedostaci u zimskim uvjetima, druga najmanja predviđena kilometraža na testu, manji nedostaci u izdržljivosti, nešto veća težina

Sava Eskimo HP2

preporučuje se

+ sigurna u zimskim uvjetima, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, vrlo mala težina, najmanja potrošnja na testu

– nedostaci u preciznosti i vožnji na limitu na suhom, nedostaci na mokrom

Bridgestone Blizzak LM 005

preporučuje se

+ sigurna na suhom, najbolja na testu na mokrom, mala potrošnja goriva

– nedostaci u zimskim uvjetima, mala predviđena kilometraža, mala izdržljivost, iznadprosječna težina

Kormoran Snow

ne preporučuje se

+ vrlo sigurna u zimskim uvjetima, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nepreporučljiva prvenstveno zbog nedostataka na području sigurnosti, slaba na suhom, vrlo slaba na mokrom