Zanimljivosti: Zašto suvozačev sigurnosni pojas ima platnenu omču, a vozačev pojas nema?

Sve je, naravno, stvar sigurnosti...

Na svim sigurnosnim pojasevima, osim vozačevog, postoji omča od tkanine koja je relativno blizu kopči. Vozačev sigurnosni pojas nema omču, već mali gumb odmah ispod kopče. Razlog za postavljanje ove omče je sigurnost.

Omča od tkanine na sigurnosnim pojasevima naziva se omča za upravljanje energijom. Taj je dio dizajniran za kidanje pod intenzivnim stresom, odnosno on može ublažiti sile nastale u sudaru i pomoći da putnici budu još sigurniji. Kad se petlja otvori to produžuje sigurnosni pojas za nekoliko  centimetara, raspršujući udar, što sprečava pucanje vašeg sigurnosnog pojasa i teže ozljede.

Još jedna svrha ove omče je da sprečava neugodno udaranje kopče u bočnu stranu automobila dok se on kreće, a na suvozačevom mjestu nema nikoga. Također drži kopču na prikladnoj visini za korištenje, sprječavajući da padne niz sigurnosni pojas i završi na podu.

Sigurnosni pojas na vozačevoj strani nema omču jer je vozački položaj optimiziran u odnosu na upravljač i zračni jastuk. Također, kada se automobil kreće, uvijek bi trebao biti zakopčan pa nema smisla stavljati dodatni materijal da kopča ne udara u bočnu stranicu vozila.