Ako piješ, ne voziš: Jedna europska država šalje automobile alkoholnih prijestupnika ukrajinskoj vojsci!

Očigledno je procjena da isključivo teške i bolne mjere uspijevaju protiv onih koji ne čitaju zakone s potrebnom dozom ozbiljnosti

U mnogim državama ne libe se udariti po novčaniku i imovini vozače koji krše prometne propise, odnosno vozače koji su počinili teške prekršaje. Očigledno je procjena da isključivo teške i bolne mjere uspijevaju protiv onih koji ne čitaju zakone s potrebnom dozom ozbiljnosti te ugrožavaju živote drugih sudionika u prometu. Jedna od država s originalnim pogledom na kažnjavanje je Latvija. Teškim prekršiteljima ova baltička država oduzima vozila i šalje ih u Ukrajinu kao pomoć tamošnjoj vojsci koja ratuje protiv Rusije, odnosno nosi se s brutalnom agresijom.

Program je odobrila latvijska koalicijska vlada, a automobili su zaplijenjeni vozačima koji su vozili pod utjecajem alkohola. Vozila se oduzimaju vozačima koji imaju više od 1.5 promila alkohola u krvi. Dakle, onima koji su iznimna opasnost u prometu.

Sad je objavljeno da Latvija planira prebaciti u Ukrajinu novu seriju automobila oduzetih pijanim vozačima – osam vozila ukupne vrijednosti 37.850 eura.