Kako se odjenuti kada zimi vozite automobil, kako odjenuti dijete da bude sigurnije u slučaju naglog kočenja, sudara…

Osim zimske jakne, vozači bi se trebali suzdržati od nošenja kapa, šalova i podstavljenih rukavica

Odabir prave odjeće ključan je tijekom zimske sezone u automobilu, posebno kada je u pitanju sigurnost djece. ADAC-ov test sudara s lutkom za odraslu osobu i malu djecu pokazuje zašto treba izbjegavati nošenje debelih zimskih jakni u vozilu. U testu, kada je u gradskom prometu stimuliran sudar straga, pojas za zdjelicu odrasle osobe i onaj dječje sjedalice zarezali su se duboko u trbuh. Njemački autoklub objašnjava da u najgorem slučaju to može dovesti do ozbiljnih ozljeda unutarnjih organa, poput ozljeda crijeva, jetre ili slezene pa čak i po život opasnih unutarnjih krvarenja.

Glavni problem leži u debeloj podstavi zimske odjeće. To znači da pojas ne prianja čvrsto uz tijelo i leži iznad donjeg dijela trbuha kada je pojas stavljen. Prema ADAC-u, postoji opasnost od ozljeda čak i kod normalnog kočenja. Optimalno bi pojas trebao čvrsto pristajati na bokove kod odraslih i na bedra kod djece. Preporučuje se vožnja bez zimske jakne ako je moguće. Ako je prehladno, jakna se može otvoriti ili izvući ispod remena.

Osim zimske jakne, vozači bi se trebali suzdržati od nošenja kapa, šalova i podstavljenih rukavica. Oni mogu ograničiti slobodu kretanja i ometati vidljivost tijekom vožnje. Podstavljene rukavice ne nude uvijek dovoljno prianjanje na volanu, što može utjecati na kontrolu vozila. Glomazne zimske čizme mogu otežati precizan rad s pedalama.