NIO, XPeng i Geely: Širi se usluga zamjene baterija u električnim vozilima!

Tvrtke će surađivati na razvoju dva standarda za zamjenu baterija, jednog za osobna vozila i jednog za gospodarska vozila

Zamjena baterija u posebnim stanicama jedna je od ideja za brzi nastavak putovanja vlasnicima električnih vozila. Ta ideja sve više pušta korijenje u Kini. Prvo je proizvođač Nio sklopio zajednički ugovor o zamjeni baterija s tvrtkom Changan (uključujući Xpeng), a zatim, nekoliko dana kasnije, sličan ugovor s Geelyjem, ne navodeći koji su od Geelyjevih brendova električnih automobila relevantni za tehnologiju zamjene baterija. Šef Nia William Li obećao je da će uskoro razgovarati s još više partnera, a kineski tisak sada piše da bi se to moglo odnositi i na JAC, dok središnje kineske vlasti rade na zajedničkom standardu zamjene baterija.

Prema sporazumu, tvrtke će surađivati na razvoju dva standarda za zamjenu baterija, jednog za osobna vozila i jednog za gospodarska vozila. Također će zajedno raditi na izgradnji zajedničke mreže stanica za zamjenu baterija i razvoju vozila koja podržavaju zamjenjive baterije i kompatibilna su sa sustavima drugih.

Ugovor znači da će kupci Nija i Geelyja (koji je vlasnik Volva i Lotusa) koristiti mreže stanica za zamjenu baterija obje tvrtke. Cilj im je proširiti i upravljati zajedničkom mrežom postaja i učiniti zamjenu baterija pristupačnijom i praktičnijom te time povećati interes za električne automobile općenito. Hoće li zamjena baterija postati novi (svjetski) standard? Vidjet ćemo, ovih dana naučili smo da Kina diktira trendove.