Nova Panasonicova baterija s anodom na bazi silicija: Punjenje električnih vozila za samo 10 minuta!

Novi materijal omogućuje 20-postotno povećanje dometa, a s daljnjim istraživanjima ta se poboljšanja mogu udvostručiti

Tvrtka Sila Nanotechnologies sa sjedištem u Kaliforniji dat će Panasonicu inovativni materijal za baterije – prah silicija. Silin Titan Silicon je nova nano-kompozitna silicijske anoda prilagođena za litij-ionske baterije. Panasonic je veliki globalni igrač u proizvodnji baterija za EV i jedan od Teslinih primarnih dobavljača. Očekuje se da će tvrtka imati neizmjerne koristi od ovog materijala. Panasonic nastoji osigurati baterije visoke gustoće energije, omogućujući proizvođačima automobila postizanje visokih performansi u električnim vozilima.

Prah anode Titan Silicon sastoji se od nanostrukturiranih čestica silicija. Napredni materijal služi kao zamjena za grafit koji se obično koristi u tradicionalnim litij-ionskim baterijama. Predviđa se da će silicijski prah moći pohraniti oko deset puta više energije od grafita. Naime, ova promjena može omogućiti neprekinuto putovanje od 804 kilometra i smanjiti vrijeme punjenja na samo 10 minuta.

Panasonic namjerava povećati kapacitet proizvodnje automobilskih baterija na 200 GWh (gigavata po satu) do fiskalne godine 2030./2031. Silini anodni materijali proizvodit će se u  tvornici u Moses Lakeu u Washingtonu. Sila ga ističe kao prvu na tržištu dokazanu zamjenu za grafitne anode. Trenutačno omogućuje 20-postotno povećanje dometa, a s daljnjim istraživanjima ta se poboljšanja mogu udvostručiti. Dostupnost silicijskog praha proizvedenog u SAD-u također će smanjiti ovisnost o kineskim materijalima za baterije.