Tinjac: Još jedan mineral za autoindustriju i druge ljudske potrepštine koji iskopavaju – djeca?!

Posljednjih godina na Zemlji se intenzivirao lov na sirovine. Traže se kobalt, litij, nikal, mangan i drugi minerali potrebni za zelenu tranziciju

Švedski medij Aftonbladet objavio je članak o Madagaskaru u kojem otvoreno piše o dječjem radu u rudnicima minerala tinjca. Iz zemalja poput Madagaskara i Demokratske Republike Kongo dolaze upozorenja o tome kako iskopvanje minerala dovodi do prisilnog rada i raseljavanja djece i ljudi. Cijeli proces se radikalizirao s prelaskom na električna vozila, koja zahtijevaju više takvih minerala. Osim mjera Europske unije (o deklariranju pouzdanih izvora sirovina) malo se postiže u sprečavanju te prakse. Dapače, postoji mineral budućnosti za koji malo ljudi zna, a koji je sada sve popularniji. Svjetlucavi kamen, sa sposobnošću izolacije električne energije zove se tinjac i sastoji se od tankih aluminosilikata koji se mogu dijeliti na kriške. Dugo se koristi u brojnim ljudskim djelatnostima i navikama, od automobilske boje do šminke koja se nanosi na lice. Također se može naći u mnogim svakodnevnim uređajima kao što su tosteri, aparati za kavu i mikrovalne pećnice. Veliki boom električnih automobila uzrokovao je eksploziju potražnje za ovim mineralom vrijednu nekoliko milijardi dolara godišnje. Svako električno vozilo zahtijeva oko deset kilograma minerala. Naime, tinjac okružuje bateriju i sprečava je da se zapali. Tu je dakle kao zaštitni omotač.

Aftonbladet piše da su pronašli barem tri proizvođača automobila koji na neki način imaju veze s Madagaskarom, poput Volva, Tesle i BMW-a, koji pak odbijaju tezu da iza svega stoji maloljetnički rad. Aftonbladet je identificirao lokalnog izvoznika, tvrtku Radoran i uspio je pratiti pošiljke tinjca do dva velika kineska proizvođača Pamica i Glory Mica. Te tvrtke imenuju nekoliko poznatih svjetskih kompanija kao svoje partnere. Premda se porijeklo minerala zamagljuje.

– Nijedna tvrtka koja kupuje tinjac s Madagaskara ne može dati nikakvo jamstvo da ga djeca nisu iskopavala – kaže Valéry Ramaherison, stručnjak za rudarstvo u organizaciji Transparency International.

U posljednjih deset godina prodaja tinjca s Madagaskara povećala se pet puta. Gotovo sve završi u Kini. Nema pouzdanih podataka o tome koliko maloljetnika umire ili je ozlijeđeno u rudnicima tinjca na Madagaskaru. Rudnik, kao i mnogi u zemlji, nema dozvolu.