NASA je uspješno testirala detonacijski raketni motor s dijelovima iz 3D printera!

Takva vrsta trajnog sagorijevanja oponaša tipične zahtjeve za slijetanje svemirskog vozila ili let u dubokom svemiru

NASA je postigla novo mjerilo u razvoju inovativnog pogonskog sustava pod nazivom Rotating Detonation Rocket Engine (RDRE). Inženjeri u NASA-inom centru za svemirske letove Marshall u Huntsvilleu, Alabama, uspješno su testirali novi, 3D ispisani RDRE koji je 251 sekundu (ili dulje od četiri minute) proizvodio više maksimalan potisak.

Takva vrsta trajnog sagorijevanja oponaša tipične zahtjeve za slijetanje svemirskog vozila ili let u dubokom svemiru koje bi moglo postaviti svemirsku letjelicu na kurs od Mjeseca do Marsa, rekao je Thomas Teasley, inženjer koji vodi testiranje motora.

Primarni cilj testa je bolje razumjeti kako skalirati komoru za izgaranje za različite klase potiska, podržavajući sustave motora svih vrsta i maksimiziranje raznolikosti misija u kojima može služiti, od svemirskog vozila do motora gornjeg stupnja do nadzvučne retropropulzije (tehnika usporavanja koja bi mogla spustiti veći teret ili čak ljude na površinu Marsa).

– RDRE omogućuje veliki skok u učinkovitosti dizajna – rekao je Teasley, te dodao:

– To pokazuje da smo bliže izradi lakih pogonskih sustava koji će nam omogućiti slanje veće mase i korisnog tereta dalje u duboki svemir, što je kritična komponenta NASA-ine vizije od Mjeseca do Marsa.