Šutnja je zlato: Većina naftnih kompanija već desetljećima zna za problem klimatskih promjena…

Klimatske promjene su poricane, a obujam proizvodnje nafte se udvostručio između 1970. i 2000. godine. 

Neke od naftnih multinacionalnih kompanija znale su još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća da njihovi proizvodi mijenjaju klimu, piše švicarski Blick. Umjesto toga, klimatske promjene su poricane, a obujam proizvodnje se udvostručio između 1970. i 2000. godine. Francuski Total, na primjer, sedma najveća naftna multinacionalna kompanija po prodaji  upozorio je još 1971. na klimatske promjene. U internom časopisu kompanije objavljena je studija po kojoj je za 2010. godinu predviđena vrijednost CO₂ u atmosferi koja se dogodila 2015. godine, a tu su i rezultirajuće katastrofalne posljedice. Čak je osnovana i radna skupina s drugim multinacionalnom kompanijama u svrhu istraživanja kako bi se istaknuli previsoki troškovi u zaštiti klime. U britansko-nizozemskom divu Shellu (trećoj po veličini naftnoj tvrtki u 2020.), znanstvenici su proveli studiju koju je objavio Climatefiles 1988. Korištenje fosilnih goriva promijenit će svijet više nego ikad prije, navodi se u studiji. Klimatske promjene, koje je skrivio čovjek, otopit će polarni led, potaknuti oluje, učiniti regije nenastanjivim i potaknuti oskudice hrane. No Shell je na kraju potrošio je oko 22 milijuna američkih dolara godišnje u 2015. na borbu protiv zaštite klime.

Još jedan naftni div, Exxon je reklamirao da se premalo zna o povećanju temperature za koju je kriv čovjek. Kako je otkrio Inside Climate News, istraživači Exxona su to interno predvidjeli 1982. godine tako precizno da su znanstvenici s Harvarda i danas zapanjeni.

Prema Bayerischer Rundfunku, British Petroleum je prije 30 godina snimio edukativni film: ako emisije nastave rasti, efekt staklenika bit će još jači – a porast temperature za samo nekoliko stupnjeva imat će razorne posljedice. BP na kraju nije učinio ništa.