Veliki tanker za prijevoz sokova dobit će četiri jedra: Uštede goriva će biti opipljive!

Španjolska tvrtka do sada je uspješno instalirala svoje eSails na tri broda

MV Atlantic Orchard jedno je od specijaliziranih plovila poznatih koji prevozi sokove, odnosno tanker je za sokove koji prevozi ogromne količine sokova na različite lokacije diljem svijeta. Brod može prevesti 32.000 kubičnih metara svježeg ili koncentriranog soka po putovanju, što bi bilo otprilike 32 milijuna litara. Ovi brodovi za prijevoz sokova, kao i svi drugi tankeri i brodovi za rasuti teret, moraju biti u skladu sa sve strožim ograničenjima IMO-a (Međunarodne pomorske organizacije) po pitanju emisija štetnih plinova. IMO je postavio cilj nulte emisije 2050. godine i već smo vidjeli brojne inovacije u industriji, na starim i novim plovilima.

Bound4blue je jedna od tvrtki koje su razvile moderan, napredan sustav jedrenja koji se može ugraditi na postojeća komercijalna plovila kako bi se smanjile njihove emisije. Sustav se zove eSail i službeno drži rekord za jedro najvećeg presjeka ikad napravljeno i postavljeno na plovilo. Ovo je sustav koji će biti instaliran tanker za sokove Atlantic Orchard. Sustav eSail temelji se na specifičnoj vrsti tehnologije pogona poznatom kao usisno jedro. Kao i većina suvremenih sustava, potpuno je automatiziran. Osim toga, tvrdi se da osigurava sedam puta veći uzgon od krila aviona.

Atlantic Orchard, star deset godina, bit će naknadno opremljen s četiri jedinice eSaila, od kojih će svaka biti visoka 26 metara. Kao rezultat toga, potrošnja goriva broda i emisija CO2 trebali bi se smanjiti za najmanje deset posto, ovisno o svakoj ruti. Možda se ne čini puno, ali poznato je da je pomorski prijevoz teško dekarbonizirati, zbog čega je svako poboljšanje važno. Četiri eSaila tvrtke bound4blue bit će instalirana na brodu Atlantic Orchard sljedeće godine.

Španjolska tvrtka do sada je uspješno instalirala svoje eSails na tri broda.