Električna vozila: Umjetna inteligencija je u rekordnom roku razvila novi materijal za bateriju!

Cijeli je proces trajao samo osamdeset sati

Ako ste mislili da je temeljni zadatak umjetne inteligencije da vam napiše kratki dopis ili esej vašem školarcu, varate se. Odnosno, AI i te zadatke shvaća ozbiljno, ali to je napreže otprilike kao da ste Mikeu Tysonu najboljim danima u ring poslali svjetskog prvaka u šahu. Sada se javio Microsoft koji tvrdi da je uz pomoć umjetne inteligencije kreirao novu kemiju baterija za električne automobile sa 70 posto manje litija.

Microsoft je detaljno opisao kako je njegova Azure Quantum Elements (AQE), platforma koja kombinira računarstvo visokih performansi (HPC) i AI tehnologije, pomogla Pacific Northwest National Laboratoryju (PNNL) Ministarstva energetike SAD-a u identificiranju nove mješavine materijala. Litij je, kao što znate, skup, a ekstrahirati ga zahtijeva rudarske i kemijske procese, koji su neekološki i u potpunoj suprotnosti s idejom električnih automobila. Također, baterije s litijem imaju veliku energetsku gustoću pa kad se zapale vatrica traje satima.

PNNL je upotrijebio Azure za procjenu svih elemenata za koje je mislio da bi mogli biti zamjena za litij, a iz tog je algoritma predložio 32 milijuna potencijalnih anorganskih materijala. Zatim je od sustava zatraženo da eliminira sve kombinacije koje su bile nestabilne, one koje su bile previše reaktivne i, konačno, filtrirao je rezultate. U konačnici, popis potencijalnih kemikalija srezan je s 32 milijuna na oko 500.000 uglavnom novih stabilnih materijala, a zatim na 800. Na kraju je popis sužen na samo 23 baterijske kemije, od kojih je pet već bilo poznato.

Znanstvenici PNNL-a potom su sintetizirali jednu kombinaciju koja uključuje smanjene količine litija, natrij te druge elemente. Brian Abrahamson, PNNL-ov glavni digitalni službenik, upozorio je da je ova potraga još u ranoj fazi te da je kemija podložna optimizaciji. Postoji mogućnost da neće raditi prema očekivanjima kada se testira u većem opsegu. Nejasno je hoće li, na kraju, rezultati ovog istraživanja dovesti do boljih električnih vozila, ali impresivna je brzina istraživanja.  Cijeli je proces trajao samo 80 sati. Zamislite da su ljudi proučavali 32 milijuna kombinacija… Na slici su primjeri čvrstih elektrolita koji su razvijeni uz pomoć umjetne inteligencije.