Američki poučak: Parkirati vozilo ispred hidranta nije pametna ideja!

Vatrogasna crijeva moraju izdržati ogroman tlak pa treba izbjeći bilo kakvu vrstu savijanja

Vatrogasci koriste hidrante kako bi izbjegli probleme s opskrbom vodom kada moraju gasiti požar, ali ponekad im nije lako pristupiti jer su ispred njih nepropisno parkirani automobili. Upravo to se dogodilo vatrogascima u New Yorku (SAD) kada su htjeli spojiti vatrogasni hidrant na svoj kamion za gašenje požara. Ispred hidranta je bila parkirana Acura TL, pa su vatrogasci održali malu lekciju vozaču i spojili svoje crijevo najkraćim putem.

U Sjedinjenim Državama sustav hidranata postavljen je drugačije nego u Europi i češće se nalaze konvencionalni protupožarni hidranti, smješteni na pločnicima. Obično se nalaze na rubu pločnika i na pristupačnim mjestima te su dobro označeni tako da nitko ne može parkirati ispred njih. U slučaju da ih vatrogasci moraju koristiti, automobili parkirani pokraj njih uvelike bi otežali gašenje. Većina Amerikanaca je toga svjesna, ali ima i onih koji to ne uzimaju u obzir i ostavljaju auto ispred hidranta, poput vlasnika Acure koji nije zatekao auto u stanju kakav je bio. Odlučio se parkirati ispred hidranta pa su vatrogasci razbili prozore na njegovim stražnjim vratima kako bi provukli crijevo i spojili ga na hidrant.

Vatrogasna crijeva moraju izdržati ogroman tlak pa treba izbjeći bilo kakvu vrstu savijanja i zbog mogućih ozljeda ljudi u neposrednoj blizini. Zbog toga vatrogasci ne okolišaju (doslovno) i traže najkraći put…