AutoScout24 ima novu analizu europskog tržišta: Hoće li automobili pojeftiniti 2024. godine?

Bolja dostupnost novih automobila ne samo da omogućuje veći izbor, nego bi također mogla biti pokazatelj da će cijene vjerojatno pasti u nadolazećim mjesecima 2024. godine

Tržište automobila donekle se oporavilo 2023. godine nakon velike krize s čipovima. Ipak, cijene novih i rabljenih automobila nastavile su rasti i čak su dosegnule novi rekord. To pokazuju aktualne brojke web stranice za prodaju automobila AutoScout24. Ove godine bi pak novi automobili mogli pojeftiniti. S primjetnim povećanjem broja novih automobila oglašenih na online tržištu AutoScout, poslovanje s novim i rabljenim automobilima u Europi nastavilo se normalizirati u prošloj godini. Međutim, premda je više novih vozila bilo dostupno na platformi nakon problema u ponudi prije samo dvije godine, prosječne tražene cijene u gotovo svim kategorijama vozila nastavile su rasti – 5 posto za nove automobile i  4 posto za rabljene automobile.

Alberto Sanz de Lama, generalni direktor AutoScouta24, kupcima automobila daje nadu:

– Povećanje broja oglasa novih automobila na našim platformama jasan je pokazatelj da se stanje zaliha u autokućama promijenilo na način koji bi mogao biti dobar za potrošače.

Bolja dostupnost novih automobila ne samo da omogućuje veći izbor, nego bi također mogla biti pokazatelj da će cijene vjerojatno pasti u nadolazećim mjesecima 2024. godine.

– Prve kampanje popusta u prodajnim salonima pokazuju da bi se cijene mogle korigirati prema dolje u nadolazećim mjesecima – analizira AutoScout24. Drugim riječima, ove bi godine novi automobili konačno trebali barem malo pojeftiniti na europskim tržištima. Posljedično, mogli bi pojeftiniti i rabljeni automobili.