Veliki brod kineskog proizvođača automobila prvi put je krenuo za Europu: Prevozi 7000 vozila!

Explorer No. 1 dugačak je 199,9 metara, širok je 38 metara, ima projektirani gaz od 9 metara i maksimalnu brzinu od 18,5 čvorova

BYD je vodeći svjetski proizvođač novih električnih vozila i baterija, koji je svoj status, prije svega, izgradio na velikom domaćem tržištu, a krenuo se širiti i na ostatak svijeta. Kako bi to učinio, na svoje prvo putovanje poslao je Explorer br. 1, brod u vlasništvu kompanije, kapaciteta čak 7000 automobila. Na prvom putovanja brod je krenuo u Europu.

BYD je 2023. izvezao 242.765 električnih vozila, što znači impresivan godišnji rast od 334,2 posto. Ukupno je BYD prošle godine proizveo 9 milijuna vozila, od čega je 3 milijuna električnih vozila.

Već smo pisali da je BYD-u brod službeno isporučio China International Marine Containers Group Co. Podsjetimo, Explorer No. 1 dugačak je 199,9 metara, širok je 38 metara, ima projektirani gaz od 9 metara i maksimalnu brzinu od 18,5 čvorova (34,3 km/h). Ove ga brojke čine najvećim te vrste na svijetu. Sadrži moderni sustav s dvije opcije goriva, LNG-jem (ukapljeni prirodni plin) i konvencionalnim gorivom. Brod ima funkcije za uštedu energije, energetski učinkovite uređaje i tehnologiju za smanjenje otpora pri plovidbi. Očekuje se da će još sedam takvih plovila ugledati svjetlo dana u sljedeće dvije godine. Svi će oni integrirati BYD-ovu baterijsku tehnologiju za pohranu energije i sustave osovinskih generatora s jedinom svrhom: ekološkijim pomorskim prijevozom. Explorer No. 1 je prvi koji je dobio tu tehnologiju.