Specijalni brod Mengxiang: Kina želi bušiti Zemljin omotač!

Brod će se koristiti za istraživanje vulkana i morskih energetskih izvora

Kineski predsjednik Xi Jinping još je 2021. najavio da ta Kina želi detaljnije istražiti duboke slojeve Zemlje. U regiji Xinjiang bogatoj naftom, istraživači buše rupu duboku 10.000 metara koja će dosegnuti stijene iz razdoblja krede. Državna novinska agencija Xinhua javlja da će Kina bušiti Zemljin plašt s posebnim brodom Mengxiang, koji je sama razvila. Brod je već završio prvu probnu plovidbu u prosincu 2023. godine.

Mengxiang će biti prvi brod koji bi uopće mogao bušiti u Zemljin plašt. Stariji specijalni brodovi kao što su Joides Resolution i Chikyu nisu mogli doseći takvu ogromnu dubinu. Debljina Zemljine kore, najudaljenijeg sloja Zemlje, uvelike varira ovisno o zemljopisnom položaju. Pod kontinentima može biti duboka i do 70 kilometara, dok je ispod oceana obično samo između 7 i 10 kilometara. Ispod Zemljine kore nalazi se Zemljin omotač. Očekuje se da će bušenje specijalnog broda Mengxiang doseći dubinu od 11 kilometara.

Veliki je izazov brodovima za bušenje doći do Zemljinog plašta, posebice zbog visokih temperatura i potrebne stabilnosti bušotine. Tome se pridodaje složenost pomorskih operacija na koje utječu valovi i kretanje brodova. Međutim, navodno novi specijalni brod ima potrebne sposobnosti za dosezanje znatno dubljih slojeva od svojih prethodnika. To je između ostalog omogućeno novom tehnologijom kontrole tlaka. Bušenje Zemljinog plašta ima za cilj pružiti nove informacije o vulkanskim procesima i drugim geološkim fenomenima. Osim toga, Kina želi istražiti i ostale izvore energije koji se mogu iskorištavati.