Ledena cesta: Znanstvenici su otkrili put koji je povezivao Rusiju sa Sjevernom Amerikom prije 20.000 godina!

Ovo otkriće naglašava važnost kopnenih veza u razvoju civilizacija kroz povijest...

Ovo iznenađujuće otkriće ne samo da dovodi u pitanje do sada prihvaćena vjerovanja o dolasku prvih civilizacija u Ameriku, već sugerira da su golema prostranstva zimskog leda mogla igrati ključnu ulogu u putovanjima prvih ljudi. Prema podacima temeljenim na sedimentima i fosiliziranom morskom životu koje su analizirali znanstvenici iz Geološkog instituta SAD-a, Oceanografskog instituta Woods Hole i Državnog sveučilišta Oregon, rane migracije bile bi mnogo lakše zahvaljujući formiranju morskog leda između ploča u hladnijim mjesecima.

Ovo istraživanje, koje je prošlog prosinca predstavio geolog Summer Praetorius na Godišnjem sastanku Američke geofizičke unije (AGU23), odbacuje prethodne hipoteze o tome kako su se prvi putnici kretali. Naime, sugerira se da su se, osim hodanjem, stazama mogli kretati i nekom vrstom saonica. Zbog raznih otkrića poput ostataka kostura i evoluiranog kamenog oruđa, za koje se vjeruje da su se koristilo za lov na mamute, već desetljećima arheolozi imaju tezu da su najstarija civilizacija na cijelom američkom kontinentu bili tzv. Clovisi. Ova pionirska kultura dobila je ime po jednom od prvih nalazišta istraženih 1990-ih u Clovisu (Novi Meksiko). Međutim, posljednjih su godina nova otkrića osporila ovu hipotezu, sugerirajući da su prvi ljudi stigli u Ameriku prije više od 25.000 godina. Sada studija Praetoriusa i njegovog tima razvija ideju da su ogromna ledena prostranstva mogla odigrati ključnu ulogu u migracijama ovih putnika prije Clovisa.

Zapisi sugeriraju da su široka prostranstva zimskog morskog leda bila prisutna do prije otprilike 15.000 godina.

– Identificirali smo dva specifična razdoblja, od 24.500 do 22.000 godina i od 16.400 do 14.800 tisuća godina, kao najvjerojatnija za ranu migraciju duž obale Aljaske. Ključnu ulogu u kretanju i preživljavanju odigrala je tzv. Ledena autocesta, koja je migrantima nudila sigurnu i pristupačnu ruta – stoji u izvještaju.

Ovo otkriće naglašava važnost kopnenih veza u razvoju civilizacija kroz povijest. Od davnina su ceste, bilo ledene ili zemljane, bile ključne za širenje i razvoj ljudskih društava.