Nova platforma: Stellantisovi električni automobili imat će domet od 800 km!

U početku će nuditi opcije baterija s kapacitetom od 85 do 118 kWh

Pisali smo o Stellantisovoj platformi s natrij-ionskim baterijama, koja će omogućiti pristupačnije, odnosno jeftinije, električne automobile. Sad je vrijeme za nešto drugačije. Stellantis je upravo predstavio STLA Large, novu i fleksibilnu platformu, koja će biti temelj široke palete vozila za globalna tržišta u srednjoj klasi i višoj klasi. Stvorena je za korištenje u električnim vozilima, ali će se također koristiti za hibride i motore s unutarnjim sagorijevanjem. Krenut će na sjevernoameričkom tržištu za marke Dodge i Jeep, a zatim će se koristiti u Alfa Romeu, Chrysleru i Maseratiju. Između 2024. i 2026. ukupno će osam vozila biti lansirano s ovom platformom.

STLA Large je dizajniran s velikom tehnološkom fleksibilnošću, tako da će nadolazeći proizvodi na ovoj platformi pokriti širok raspon vozila: osobna vozila, crossovere i SUV-ove. Opcija su električne arhitekture od 400 i 800 volti. Također, moduli koji uključuju motor, pretvarač snage i reduktor, mogu se konfigurirati s pogonom na prednje kotače, pogonom na stražnje kotače i pogonom na sva četiri kotača. Pretvarač koristi tehnologiju poluvodiča silicij-karbida kako bi se smanjili gubici snage. Performanse pogonskog sklopa mogu se poboljšati tijekom životnog vijeka vozila ažuriranjem softvera. Automobili sa STLA Large platformom imat će odlične performanse. U početku će nuditi opcije baterija s kapacitetom od 85 do 118 kWh i ukupnim dometom od 800 km za limuzine s većom baterijom. Spominju se motori koji će omogućiti ubrzanje automobila od 0 do 100 km/h za samo dvije sekunde. Brzo punjenje će dodati do 4,5 kWh po minuti baterijskom paketu od 800 volti.

Automobili s ovom bazom bit će vrlo funkcionalni, ističu u Stellantisu. Komponente platforme pakirane su kako bi se maksimalno iskoristio unutarnji prostor i prostor za pohranu. Ključne komponente udobnosti i performansi dizajnirani su za smanjenje potrošnje energije i povećanje dometa.