Čišća plovidba: Velika kineska flota komecijalnih brodova bit će opremljena jedrima!

Sustav WindWings tvrtke BAR Tech ima više automatiziranih jedara izrađenih od čelika i kompozitnih materijala

Tvrtka BAR Technologies (BAR Tech) sa sjedištem u Velikoj Britaniji sklopila je partnerstvo s China Merchants Groupom, koju podupire država, za proizvodnju energetski učinkovite opreme koja će zadovoljiti brzorastuće zahtjeve kineskog pomorskog sektora za dekarbonizacijom. CM Energy Tech (CMET), podružnica tvrtke China Merchants, upravljat će proizvodnjom sustava pogona uz pomoć vjetra i optimizacije rute tvrtke BAR Tech sa sjedištem u Portsmoouthu. Dvije tvrtke nastoje primijeniti proizvod na novim plovilima i ali i naknadnom ugradnjom na već dovršenim brodovima u Kini, gdje se nalazi najveća svjetska pomorska flota. Osim upravljanja lukama, China Merchants bavi se i prijevozom rasutih tereta te prijevozom nafte i prirodnog plina.

Ideja je, naravno, smanjiti emisije štetnih plinova, ali i potrošnju goriva. Dakle, osim ekoloških postoje i ekonomski razlozi. Pomorski prijevoz čini oko 3 posto globalne emisije ugljikovih dioksida, prema Međunarodnoj pomorskoj organizaciji, agenciji Ujedinjenih naroda koja regulira pomorstvo.

Sustav WindWings tvrtke BAR Tech ima više automatiziranih jedara izrađenih od čelika i kompozitnih materijala, visine 37,5 metara i širine 20 metara. Može uštedjeti do 1,5 tona goriva po jedru dnevno, smanjujući emisije ugljičnog dioksida za 4,9 tona dnevno na prosječnim globalnim pomorskim rutama bez kompromisa u brzini.

Prva aplikacija sustava BAR Technologiesa bila je prošle godine na Berge Olympusu, brodu u vlasništvu kompanije Berge Bulk, jednog od vodećih svjetskih prijevoznika rasutih tereta. Brod je opremljen s četiri naknadno ugrađena BARTech WindWinga. S četiri instalirana jedra, od kojih svaki ima raspon od 37,5 metara visine i 20 metara širine, Berge Olympus će u prosjeku uštedjeti šest tona goriva dnevno.