Bušenje u direktno komoru s magmom: Island želi iskoristiti vulkan kao izvor energije!

Takvi eksperimenti, od kojih je dosad izvedeno samo nekoliko, kontroverzni su jer se njihov rizik teško može procijeniti

Island trenutno proizvodi veliki dio svoje primarne energije (65%) iz geotermalne energije. Do sada se u tu svrhu koristila vruća, uglavnom sumporna voda, koju zagrijavaju brojni aktivni vulkani. U sklopu projekta Krafla Magma Testbed (KMT), sada se provodi istraživanje može li se geotermalna energija koristiti još učinkovitije. Kako bi to saznali, znanstvenici će bušiti izravno u komoru s magmom.

Takvi eksperimenti, od kojih je dosad izvedeno samo nekoliko, kontroverzni su jer se njihov rizik teško može procijeniti. Osim toga, teško je precizno odrediti položaj komora s magmom. Na Islandu je, međutim, nedavno pronađena komora magme ispod vulkana Krafla, koja je slučajno probušena. Pritom je bušilica oštećena magmom.

Početak novog bušenja planiran je tek 2026. godine jer se prvo moraju razviti odgovarajući mjerni instrumenti za istraživanje komore. Između ostalog, znanstvenici bi željeli utvrditi temperaturu i tlak te je li magma prikladna kao izvor energije.

Voditelji projekta procjenjuju da je temperatura u komori magme oko 900 Celzijevih stupnjeva i da je, naravno, ogroman izvor energije. Ako su ove pretpostavke točne, bušotina bi mogla dati oko deset puta više energije od konvencionalne geotermalne bušotine. Još jedna prednost je znatno manja dubina bušenja. Uobičajene geotermalne elektrane na Islandu zahtijevaju bušenje na dubini od oko 2,5 kilometara. Komora s magmom, s druge strane, duboka je samo 2 kilometra. No tko se s magmom igra na kraju bi se mogao i opeći… Barem mi tako mislimo, a Islanđani vjerojatno znaju bolje!