Ulagači poručuju British Petroleumu: Pustite obnovljivu energiju, vratite se nafti…

U Bluebellovu pismu navodi se da bi naftna kompanija trebala za 28 milijardi dolara smanjiti financiranje projekta bioenergije, vodika i obnovljivih izvora energije

Skupina ulagača u Londonu vrši pritisak na British Petroleum da odustane od obnovljive energije i zadrži te proširi svoje poslovanje s fosilnim gorivima. Financial Times javlja da je Bluebell Capital Partners, nakon što je u listopadu preuzeo udio u kompaniji, pisao predsjedniku naftnog diva BP-a Helgeu Lundu. U pismu se osuđuje BP-ov poslovni smjer, kojemu je cilj smanjenje proizvodnje nafte i plina za 25 posto do 2030. godine u odnosu na razine iz 2019. godine, kao iracionalna strategija koja je snizila cijenu kompanije.

Meta je nasljeđe bivšeg predsjednika Bernarda Looneya, koji je podnio ostavku prošle godine zbog neprimjerenih odnosa s kolegama. Looney se u početku obvezao na smanjenje proizvodnje od 40 posto do 2030. godine, ali je tu brojku korigorao na 25 posto prošle godine navodeći pritiske rusko-ukrajinskog rata. BP je posljednjih godina bio na meti kritika zbog pada cijene dionice u odnosu na direktne konkurente kao što su Shell, Exxon i Chevron.

U Bluebellovu pismu navodi se da bi naftna kompanija trebala za 28 milijardi dolara smanjiti financiranje projekta bioenergije, vodika i obnovljivih izvora energije – što je oko 60 posto dodijeljenog proračuna. Na kraju, ono pokazuje što je ulagačima najvažnije, kratkoročni profit, a o zagađenjima i globalnom zagrijavanju neka brinu neke druge generacije. Show Me The Money – legendarni je citat iz filma Jerry Maguire, koji je u poslovnom svijetu očigledno važniji od bilo čega drugoga.