Njemačka uvodi niz novih prometnih kamera: Jeftina tehnologija koristi kamere s mobitela!

Podatke automatski analizira umjetna inteligencija, koja može utvrditi koristi li vozač mobilni telefon

U njemačkoj pokrajini Porajnje-Falačka nedavno su uspješno testirane kamere za mjerenje brzine na mobilnim telefonima. Sada se pojavio zahtjev za uvođenjem sustava širom zemlje kako bi se smanjile nesreće uzrokovane distrakcijom u vožnji. U Nizozemskoj policija već neko vrijeme koristi takozvanu monocam, kameru za kontrolu brzine na mobilnom telefonu koja s povišenog mjesta promatra tijek prometa i tako može analizirati u automobile. Podatke automatski analizira umjetna inteligencija, koja može utvrditi koristi li vozač mobilni telefon. Ako je to slučaj, sustav dokumentira prekršaj tako da ga policijski službenik može pregledati.

U Njemačkoj je mobilna kamera za mjerenje brzine do sada testirana samo u pokrajini Porajnje-Falačka. Prema riječima ministra unutarnjih poslova u toj saveznoj republici, Michaela Eblinga (SPD), pilot projekt je uspješno završen.

– Samo 2022. dogodila se 1041 nesreća u saveznoj državiPorajnje-Falačka uzrokovana distrakcijom u vožnji. Otkrili smo da je naš novi pristup prepolovio broj takvih prekršaja u fazama testiranja u Trieru i Mainzu. U mnogim slučajevima, preventivni učinak je još bolji.

Prošlog je tjedna Ebling predstavio amandman na Zakon o policiji i regulatornim tijelima pokrajine Porajnje-Falačka, koji bi omogućio trajnu upotrebu kamera za mjerenje brzine u njegovoj državi. Policijski sindikat (GdP) također je pozvao na korištenje Monocama u cijeloj zemlji. Prema riječima Michaela Mertensa, zamjenika predsjednika i prometnog stručnjaka GdP-a, to bi značajno smanjilo distrakciju vozača i time bi izbjegle brojne nesreće.