Černobilski crvi otporni na zračenje nude odgovore u medicini: Oni će pomoći u boljem razumijevanju tumora!

Nalazi studije pružaju tragove o tome kako se popravak DNA može razlikovati među pojedincima

Černobil je bio tragedija neshvatljivih razmjera, ali još uvijek nemamo veliko razumijevanje učinaka katastrofe na lokalno stanovništvo – rekla je Sophia Tintori, glavna autorica studije.

Znanstvenica je proučavala nematode, sićušne crve s jednostavnim genomima – kompletan skup genetskog materijala u organizmu – i njihovu brzu reprodukciju koja ih čini korisnima za razumijevanje osnovnih bioloških fenomena.

– Ovi crvi žive svugdje i žive brzo, tako da prolaze kroz desetke generacija evolucije dok tipični kralježnjaci tek odrastaju – rekao je Matthew Rockman, suautor studije. Naoružani Geigerovim brojačima i noseći zaštitnu opremu, istraživači su prikupili stotine nematoda s lokacija diljem Zone isključenja koje su bile izložene različitim razinama zračenja. Uzorci su zatim prevezeni natrag na sveučilište NYU, zamrznuti i naknadno proučeni.

Usredotočili su se na vrstu nematoda nazvanu Oscheius tipulae, sekvencirajući genom 15 crva iz Černobila i uspoređujući ih s genomima pet O. tipulae s drugog mjesta. Na njihovo iznenađenje, istraživači nisu mogli otkriti oštećenja zračenjem na genomima crva iz Černobila.

– To ne znači da je Černobil siguran – to vjerojatnije znači da su crvi stvarno otporni  i mogu izdržati ekstremne uvjete – rekla je Tintori.

Što to znači za nas? Nalazi studije pružaju tragove o tome kako se popravak DNA može razlikovati među pojedincima, što bi moglo dovesti do boljeg razumijevanja prirodnih varijacija viđenih kod ljudi. To bi moglo imati implikacije na istraživanje raka i genetskim predispozicijama za bolest.