Problemi za kineske automobile u Velikoj Britaniji: Osiguranje je mnogo skuplje jer nema rezervnih dijelova!

Zasad se čini da je ovaj problem zahvatio uglavnom Veliku Britaniju. U ostatku Europe nema ovakvih vijesti...

Neki kineski automobili gotovo se ne mogu osigurati u Velikoj Britaniji. Razlog je nestašica dijelova i nedostatak tehničke podrške za val kineskih automobila koji stiže do Britanije. O tome izvještava AutoExpress. Jedan od automobila koje je teško osigurati je popularni BYD Seal U, koji u Nizozemsku uvozi Toyotin uvoznik Louwman. Na vodećoj usporednoj stranici, novinarima AutoExpressa ponuđene su samo tri opcije osiguranja. To je u suprotnosti s desecima normalnih ponuda za osiguranje konkurentskih modela.

Prema Martynu Rowleyu iz British National Body Repair Associationa, tvrtke za popravak otpisale su kineske automobile zbog razloga koji uopće nisu problem sa sličnim Fordovim ili drugim europskim modelima.

– Nažalost, jednostavno ne možemo nabaviti dijelove za kineske automobile. Nema ih, što mi je smiješno jer se radi o velikim tvrtkama koje vrijede milijune.’

Osim problema s dijelovima kod kineskih modela, postoje i problemi oko pružanja informacija. Osiguranje automobila u Velikoj Britaniji pretpostavlja da se šteta mora popraviti u skladu s odobrenim tvorničkim standardom, ali za mnoge kineske modele ne postoje relevantni propisi za popravke, jednostavno zato što nisu obvezni za kinesko tržište.

Zasad se čini da je ovaj problem zahvatio uglavnom Veliku Britaniju. U ostatku Europe nema ovakvih vijesti…