Britanci su razvili novi laser: Može pogoditi novčić na udaljenosti od jednog kilometra!

Tijekom posljednjeg testiranja Ministarstva obrane krajem 2023. godine, DragonFire je uspješno pratio i neutralizirao dinamičke zračne ciljeve

Nakon posljednjeg uspješnog testiranja Dragonfirea u Škotskoj, sada je objavljeno da se oružani sustav približava punoj proizvodnji. Ako je vjerovati izvještajima, brodovi britanske kraljevske mornarice mogli bi biti naoružani sustavom u sljedećih pet godina. Štoviše, snimke najnovijeg testa službeno su dobile i zeleno svjetlo za javno gledanje. Tijekom posljednjeg testiranja Ministarstva obrane krajem 2023. godine, DragonFire je uspješno pratio i neutralizirao dinamičke zračne ciljeve.

– DragonFire LDEW sustav dokazao se u testiranju i ima stvarni potencijal transformirati obrambenu sposobnost Velike Britanije – rekao je britanski Laboratorij za obrambenu znanost i tehnologiju (Dstl).

– LDEW nudi niz značajnih koristi, uključujući smanjenu logistiku, troškovno opterećenje i kolateralnu štetu u poslovanju – dodaje se u priopćenju. Superprecizan visokoenergetski laserski sustav snage 50 kW, UK DragonFire LDEW može, tvrdi se, pucati u mete veličine malog novčića s udaljenosti od više od kilometra. Iz vojne perspektive, DragonFire je također nevjerojatno ekonomičan, jer košta oko 10 funti po pucnju. To je cijena energije za ispaljivanje.

– To je vrlo povoljno uspoređujući s projektilima, koji bi mogli koštati tisuće, ili desetke tisuća po jednom pucnju ispaljivanju – rekao je.

DragonFire oslobađa intenzivne zrake visokoenergetskog svjetla s preciznom točnošću za uključivanje i uništavanje različitih ciljeva, od bespilotnih letjelica do malih površinskih letjelica. Mornaričke vijesti navode da je DragonFire sustav pohranjen u sigurnom oklopu.