Udruga njemačkih gradova: Previše roditelja vozi djecu u školu!

Prometna ispitivanja pokazala su da bi se kritične prometne situacije ispred škola mogle ublažiti ako bi se ispred škola postavile zone bez prometa

Škola je na putu na posao, loše je vrijeme ili je putovanje navodno sigurnije – brojnu djecu roditelji ujutro voze autom u školu, a ovo su neki od razloga. No takvi roditeljski taksiji redovito stvaraju kaos na ulicama, što ugrožava učenike. Prema mišljenju Njemačke udruge gradova, gradovima i općinama stoga treba pravovremeno dati više manevarskog prostora kako bi mogli nešto poduzeti protiv roditeljskog prijevoza, piše Der Spiegel.

– Nažalost, previše roditelja želi svoju djecu dovesti do vrata škole automobilom. U isto vrijeme druga djeca hodaju ili voze bicikl sa školskim torbama te se moraju gurati pored parkiranih automobila – kažu u udruzi.

ADAC već duže vrijeme savjetuje da se ne koriste roditeljski taksiji. Prometna ispitivanja pokazala su da bi se kritične prometne situacije ispred škola mogle ublažiti ako bi se ispred škola postavile zone bez prometa. Također, djeca više uče o sigurnosti na cestama kada aktivno sudjeluju umjesto da se samo voze u automobilima te da ih roditelji iskrcaju ispred škole. Put do škole prijeđen pješice ili biciklom također jača samopouzdanje i neovisnost djevojčica i dječaka, promiče motoričke sposobnosti i socijalnu kompetenciju.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji već su povukli prvi korak. Tamo su sada dopuštena ciljana zatvaranja prometa u neposrednoj blizini škola. Sada se traži da se i zakonski, na razini države legaliziraju ovakva rješenja.