Velika prekretnica u razvoju solarne tehnologije: Ćelije će printati na velike plastične role!

Ćelije su lagane,  fleksibilne i prenosive te se mogu instalirati bilo gdje...

Znanstvenici iz australske Organizacije za znanstvena i industrijska istraživanja Commonwealtha (CSIRO) potpisuju jedan od većih tehnoloških iskoraka – nakon gotovo desetljeća istraživanje spremni su komercijalizirati solarne ćelije koje se printaju na plastičnu rolu. Sveučilišta Cambridge, Monash, Sydney i New South Wales surađivali su na projektu te su rezultate objavili u časopisu Nature Communications. Revolucionarna tehnologija, koja uključuje lagane, fleksibilne solarne ćelije otisnute na tanke plastične folije, obećava značajno širenje primjene solarne energije.

Za razliku od tradicionalnih silikonskih solarnih panela, koji su kruti i teški, tiskane solarne ćelije mogu se pohvaliti iznimnom fleksibilnošću i prenosivošću. Ova revolucionarna tehnologija otvara primjenu na dosad nezamislive načine u urbanoj gradnji, rudarstvu, upravljanju u hitnim slučajevima, pomoći u katastrofama, svemiru, obrani i osobnoj elektronici. Voditelj CSIRO-ove grupe za sustave obnovljive energije, dr. Anthony Chesman, ističe da su CSIRO-ove tanke i lagane solarne ćelije sada na korak od izlaska iz laboratorija.

Rekordna učinkovitost ostvarena je ispisom iz role na rolu, što omogućuje velikoserijsku proizvodnju. Tiskanje iz role na rolu omogućuje proizvodnju ćelija na vrlo dugim, kontinuiranim rolama plastike, što može dramatično povećati stopu proizvodnje. S obzirom na to da se ove metode već naširoko koriste u tiskarskoj industriji, to njihovu proizvodnju čini dostupnijom australskim proizvođačima. Uspješna komercijalizacija tiskanih fleksibilnih solarnih ćelija ima potencijal stvoriti značajne ekonomske i ekološke koristi za cijeli svijet.

Uz tisak s role na rolu, CSIRO-ov inovativni pristup uključuje napredni materijal koji se zove perovskit. Dr. Doojin Vak, glavni istraživač CSIRO-a, navodi da je taj materijal izvanredan jer se može koristiti u industrijskim pisačima. Znanstvenici priznaju da perovskitne solarne ćelije trenutno zaostaju za silicijskim solarnim panelima u smislu učinkovitosti i vijeka trajanja. Međutim, CSIRO predviđa jedinstvenu ulogu za svoju tiskanu solarnu tehnologiju. Ćelije su lagane,  fleksibilne i prenosive te se mogu instalirati bilo gdje. CSIRO sada traži industrijske partnere kako bi ovu revolucionarnu tehnologiju dodatno poboljšali i plasirali je na tržište.