Zabranjen prilaz: Koja su mjesta na svijetu s najvišom razinom radijacije?!

Neka područja zabranjene su zone zbog ljudskog nemara, hvarija ili testiranja nuklearnog oružja

Poznate katastrofe u Černobilu ili Fukushimi desetljećima intrigiraju javnost, ali postoje i brojna druga mjesta s visokom razinom radijacije, opasnom po zdravlje, a sve ih je prikupio portal Interesting Engineeiring.
Nuklearku u japanskoj Fukushimi i cijelo područje pogodio je 2011. potres magnitude 9.1. Elektrana je izdržala potres, ali razorni tsunami onesposobio je pumpe za vodu, nužne za hlađenje elektrane, i došlo je do havarije. Pretpostavlja se da će proći četiri desetljeća da bi se elektrana i radijacija uklonili.
Katastrofa nuklearke u Černobilu 1986. godine i dalje je najzloglasniji incident takve vrste. Tijekom testiranja sustava došlo je do kvara i otvorenog požara. Više od 5 milijuna ljudi u SSSR-u je kontaminirano, bilježe se velike brojke oboljelih od tumora, a cijelo je područje i danas napušteno…
Semiplataninsk u Kazahstanu bio je mjesto na kojem je SSSR testirao svoje nuklearno oružje. U 40 godina (do 1989.) provedeno je više od 450 testova. Danas to područje istražuju znanstvenici, ali zabranjena je zona za sve ostale ljude.
Hanford Site u američkoj saveznoj državi Washington bio je pogon za proizvodnju radioaktivnog plutonija za više od 60.000 bombi. Godinama se radioaktivni otpad nestručno odlagao, a danas su zagađene čak i podzemne vode u blizini tvornice. Sličnu ulogu imao je i Sibirski kemijski kombinat u Seversku u današnjoj Rusiji. Danas je to područje na kojem se odlaže nuklearni materijal.
Mailuu-Suu u Krigistanu bio je rudnik urana, a otpad koji je nastao tijekom kopanja je radioaktivan te nije skladišten u skladu s pravilima.
Somalijska obala je mjesto na kojem ne biste željeli umočiti nogu u ocean. Navodno je talijanska mafijaška organizacija ‘Ndrangheta godinama ilegalno odbacivala nuklearni otpad i drugi toksični materijal uz obale Somalije. Spominje se više od 600 bačvi nuklearnog materijala…
The Instituto Goiano de Radioterapia u brazilskom Goiasu bio je meta napada lopova, koji su tražili reciklažni metal. Ukrali su uređaj za teleterapiju u kojem je bio i cezij-137. Sve se zbilo 1987. godine, a olovna kapsula u kojoj je bio cezij bačena je sa strane te je cijelo područje proglašeno zabranjenom zonom. Četiri su osobe umrle zbog izloženosti radijaciji, a ozračeno je još 250 osoba.
Sellafield je za vrijeme hladnog rata proizvodio nuklearni materijal za oružje za britanski nuklearni program. Danas se koristi kao mjesto za preradu i razgradnju nuklearnog goriva i nalazi se u blizini malog sela Seascale na obali Irskog mora.  Sellafield je bila prva komercijalna nuklearna elektrana na svijetu koja se koristila za proizvodnju električne energije, ali ovaj je dio postrojenja od tada izašao iz upotrebe i trenutno se demontira.  Postrojenje svakodnevno ispušta dio kontaminiranog otpada u more, što čini Irsko more najradioaktivnijim morem na svijetu.
To je samo dio postrojenja, poligona, nuklearki s visokom razinom radijacije…