Bežično punjenje električnih automobila: Veliki rezultat znanstvenika koji bi mogao puno tog promijeniti!

Induktivni punjač s višefaznom elektromagnetskom spojkom može brzo i vrlo učinkovito opskrbiti električne automobile energijom

Razne tvrtke i instituti već neko vrijeme rade na tehnologijama bežičnog punjenja električnih automobila. Indukcijsko punjenje električnih automobila znatno je složenije od punjenja pametnih telefona i drugih malih uređaja jer zahtijeva znatno veću snagu.

Znanstvenici iz Nacionalnog laboratorija Oak Ridge (ORNL) u SAD-u, pod vodstvom Omera Onara, uspjeli su bežično napunili električni automobil s brzinom 100 kilovata (kW). Ovo je najveća induktivna snaga punjenja ikada postignuta u električnom automobilu. Prerađeni Hyundai Kona EV mogao bi se do pola napuniti za manje od 20 minuta. Prema znanstvenicima, sustav induktivnog punjenja koristi višefaznu elektromagnetsku spojku. U usporedbi s konvencionalnim indukcijskim zavojnicama, to je omogućilo znatno povećanje snage, što je pak istraživačima omogućilo izradu kompaktnog i laganog punjača. U eksperimentu se prijenos energije odvijao na udaljenosti od 13 centimetara i imao je učinkovitost od 96 posto. Od 100 KW snage punjača, 96 KW stiglo je u bateriju električnog automobila.

– Postigli smo najveću gustoću snage na svijetu za bežični sustav punjenja za ovu klasu vozila. Naša tehnologija postiže gustoću snage 8-10 puta veću od konvencionalne tehnologije zavojnice i može povećati napunjenost baterije za 50% u manje od 20 minuta – istaknuo je Onar.

U budućnosti bi se tehnologija mogla instalirati na parkiralištima pa bi punjenje bilo znatno olakšano.