Novi projekt: U pripremi je najveći zrakoplov na svijetu s jedinstvenom misijom!

Zahvaljujući njemu, bilo bi moguće instalirati velike vjetroturbine u regijama gdje se komponente ne mogu prevoziti cestama

Lopatice rotora novih vjetroturbina postaju sve duže. Njihov transport kamionima na veće udaljenosti stoga postaje sve problematičniji. Zrakoplovna tvrtka Radia stoga radi na zrakoplovu koji je posebno dizajniran za prijevoz komponenti vjetroturbina. Prema riječima Marka Lundstroma, izvršnog direktora tvrtke Radia, takozvani Windrunner bit će najduži zrakoplov na svijetu i imati najveći teretni kapacitet. Očekuje se da će Windrunner biti dugačak 109 metara. Boeing 747 dugačak je 70,4 metra. Kaže se da je visina golemog teretnog aviona 24 metra, a raspon krila 78,5 metara. Najveća nosivost Windrunnera je 72 tone.

Lundstrom objašnjava da bi Windrunner mogao napraviti revoluciju u sektoru energije vjetra. Zahvaljujući njemu, bilo bi moguće instalirati velike vjetroturbine u regijama gdje se komponente ne mogu prevoziti cestama. Zrakoplov bi tako omogućio izgradnju vjetroelektrana znatno veće snage. Radia želi surađivati s proizvođačima zrakoplova u razvoju Windrunnera. Cilj je osigurati da se postojeće komponente ne moraju razvijati od nule. To bi trebalo značajno ubrzati proces razvoja. Prema planovima tvrtke, Windrunner bi trebao biti izgrađen već krajem 2027. godine.