Dirljiva posveta preminulom bratu: Izgradio mu je nadgrobni spomenik u obliku Mercedesa od 32 tone granita!

Nakon što je dovršen, u kolovozu 1983., Mercedes je postavljen na mjestu na kojem je Ray Tzu pokopan

U dijelu slikovitog groblja u blizini New Jerseyja, na istoku Sjedinjenih Država, stoji jedinstveni nadgrobni spomenik koji u jednakoj mjeri iznenađuje i osvaja one koji ga posjećuju: impresivna replika limuzine Mercedes-Benza 2400 D iz 1982., ručno izrađena od 32 tone teškog granitnog bloka. Za završetak skulpture bio je potreban cijeli tim majstora i do 17 mjeseci mukotrpnog rada. Svi imamo omiljeni automobil ili više njih, a u slučaju Raymonda (Raya) Tzua, njegova je mašta bila posjedovati Mercedes. Ray Tzu je živio i studirao u Hong Kongu u Kini, ali je često posjećivao svog starijeg brata Davida, uspješnog poslovnog čovjeka sa sjedištem u blizini New Yorka (SAD), s kojim je dijelio svoju strast prema automobilima. Brat je posjedovao nekoliko Mercedesovih modela koji su fascinirali Raya, pa mu je David, koji je znao njegovu slabost prema njemačkoj marki, obećao da će mu, kada napuni 17 godina, pokloniti najluksuzniji Mercedes na tržištu. Nažalost, Ray Tzu je umro 1981. godine u Hong Kongu od posljedica bolesti sa samo 15 godina.

Međutim, njegov stariji brat želio je održati svoje obećanje i naručio je majstore iz kamenoloma Rock of Ages u Barreu (Vermont, SAD) da naprave nadgrobni spomenik po slici i prilici Mercedes-Benza 2400 D iz 1982. u prirodnoj veličini, inače Rayev najdraži model. Majstori su proveli više od godinu i pol dana stvarajući ga od bloka granita koji je izvorno težio 66 tona (i navodno je koštao oko 250.000 dolara u to vrijeme). Kako bi bio što vjerniji, David je zamolio Mercedes-Benz u Njemačkoj za nacrte.

Nakon što je dovršen, u kolovozu 1983., Mercedes je postavljen na mjestu na kojem je Ray pokopan. Bio je potreban poseban transport da bi se Mercedes prevezao i potom postavio na svoje konačno mjesto. Rezbarija je pedantna, precizna u svakom detalju, osim nedostatka ukrasa na poklopcu motora i bočnih retrovizora što je bilo prema Davidovoj izričitoj želji, piše Wierd NJ. Rayev mauzolej i njegov Mercedes zauzimaju četrdeset parcela groblja, što je ukupno koštalo pola milijuna tadašnjih dolara.

Rayev Mercedes je i danas na istom mjestu…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rock of Ages (@rockofagesvt)