Kako čuvati višak električne energije: Talijani imaju rješenje, koje ne uključuje baterije!

Rješenje za pohranu električne energije dobivne od vjetra i sunca bi moglo biti skladištenje i zatim korištenje ugljičnog dioksida (CO₂) za ponovnu proizvodnju struje

Vjetar i sunce mogu osigurati obnovljivu energiju koja može zamijeniti fosilna goriva. Ali oni imaju ozbiljan problem, svojstven samoj njihovoj prirodi, a to da nisu dostupni u svakom trenutku, odnosno ponekad proizvode previše struje, a u nepovoljnim uvjetima (noć, manjak vjetra) nimalo. Zanimljivo rješenje za čuvanje energije krije se u skladištenju ugljičnog dioksida (CO₂) kao izvora energije. Za početak, vjetroturbina treba minimalnu brzinu vjetra od oko 15 km/h. Iz sigurnosnih razloga, turbina automatski prestaje raditi kada vjetar prijeđe 90 km/h pa i nema proizvodnje energije.

Rješenje za pohranu električne energije dobivne od vjetra i sunca bi, zanimljivo, moglo biti skladištenje i zatim korištenje ugljičnog dioksida (CO₂) za ponovnu proizvodnju struje. Najupečatljiviji slučaj, koji je trenutno u funkciji i pokazuje svoju tehničku izvedivost, je Energy Dome, na talijanskom otoku Sardiniji. Energy Dome koristi ugljični dioksid sadržan u kupoli na napuhavanje. Taj sustav funkcionira kao baterija, odnosno skladišti energiju koja se opet pretvara su struju, kada je to potrebno. Kako?

Tijekom dana, električna energija iz lokalne mreže, koju djelomično proizvode obližnje fotonaponske elektrane, koristi se za komprimiranje zarobljenog CO₂ (u tekući oblik) na temperaturi i tlaku blizu atmosferskog. Noću ili kada to zahtijevaju potrebe mreže, tekući ugljični dioksid može se opet širiti u plin, koji zauzvrat pokreće turbinu koja proizvodi električnu energiju. Jedna od posebnosti ovog rješenja za skladištenje električne energije je da koristi elemente kao što su čelik, voda i ugljični dioksid, što ga čini mnogo ekološki prihvatljivijim od baterija koje zahtijevaju rijetke metale kao što su litij i kobalt.

Iako se ovo rješenje čini tehnološki održivim, njegov bi glavni problem mogla biti isplativost, baš kao i kod drugih rješenja za pohranu. Uz to, moramo uzeti u obzir i pojeftinjenje baterija. Proizvođači baterija poboljšavaju dizajn baterija, koriste reciklirane ćelije i baterije i, odgovarajući na potražnju, povećavaju njihovu proizvodnju. Sve to znači da se na kraju cijena baterija i dalje smanjuje.