Nova tehnologija: Umjesto jurnjave za prekršiteljima policija ispaljuje na automobile strelice s GPS lokatorima!

Dvije su vrste: bacač Guardian-VX koji se postavlja na prednji dio automobila i puška Guardian HX

Policijske potjere u New Yorku namnožile su se prošle godine, samo u prva tri mjeseca 2023. bilo ih je više od 300 u usporedbi s 214 u cijeloj 2022. godini. Sada je ideja smanjivanje intenziteta potjera zbog opasnosti koju predstavljaju za civilno stanovništvo i same agente, a oruđe kojim ih žele izbjeći su lanseri GPS strelica. Nekoliko je automobila opremljenih tim uređajima, a koriste se i prijenosna računala. Međutim, ovaj futuristički alat također pokreće raspravu o tome je li ga legalno koristiti.

Uređaje koje je kupila NYPD proizvodi tvrtka StarChase. Dvije su vrste: bacač Guardian-VX koji se postavlja na automobile i puška Guardian HX. Njihov rad je sličan: ispaljuju pjenaste projektile s toplinski aktiviranim ljepilom koji ima ugrađen GPS lokator. Policajci mogu pratiti položaj automobila koji bježi i uloviti ga bez potrebe da ga jure. Još jedna prednost ovih GPS strelica, koje brže oko 50 km/h, je što se lijepe za automobile bez oštećenja karoserije. Što je dobra vijest za vlasnike ukradenih i vraćenih automobila. Cilj ovih novih uređaja je dvostruk: s jedne strane, učinkovitije pronalaziti ukradene automobile, tako što im se može ući u trag od trenutka krađe, ali i da se  izbjegnu opasne potjere na gradskim ulicama. U New Yorku su se krađe automobila utrostručile: 2023. prijavljeno ih je oko 15.000, što je 15% više nego prije pet godina.

Već su donesene presude koje određuju da GPS praćenje automobila nije moguće bez sudskog naloga, ali Američka unija za građanske slobode (ACLU) kaže da je ovaj način dozvoljen, sve dok se ispaljeni projektil ukloni nakon što se vozilo pronađe.