Ozbiljan rizik: Nekoliko prijevozničkih tvrtki u Njemačkoj zabranjuje električne romobile u autobusima i vlakovima!

U Njemačkoj brojni gradovi žele stati na kraj prijevozu u autobusima i vlakovima jer baterije su faktor rizika

Mnogi putnici nose električni romobil sa sobom u vlak, a zatim prelaze samo zadnjih nekoliko metara do posla s njim. U Njemačkoj brojni gradovi žele stati na kraj ovoj praksi jer baterije su faktor rizika. Na mnogim mjestima putnicima više nije dopušteno koristiti električne romobile u autobusima i vlakovima. Transportne tvrtke sve više slijede preporuku zabrane Udruge njemačkih prijevozničkih tvrtki (VDV). VDV vidi električne romobile kao rizična prometna sredstva od eksplozije i požara, a proizvođači istih se ne slažu s tom tvrdnjom.

Krajem veljače, udruga je već izdala službenu preporuku industriji:

– Razlog za to je nizak sigurnosni standard instaliranih litij-ionskih baterija i povezani povećani rizik od požara i eksplozije, kao i štetnog ispuštanja dimnih plinova – navodi VDV.

Uz to, iskustva iz Londona, Barcelone i Madrida gdje je već bilo požara i eksplozija u vozilima javnog prijevoza izazvanih električnim romobilima, pokazuju da se isto može dogoditi i u Njemačkoj u bilo kojem trenutku. Od 1. ožujka komunalna prijevoznička poduzeća u pet najvećih gradova u pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji provode odgovarajuću zabranu. Električni romobili se više ne mogu uvesti u sve autobuse i vlakove KVB-a (Köln), Rheinbahna (Düsseldorf), DSW-a 21 (Dortmund), Ruhrbahna (Essen) i DVG-a (Duisburg). U međuvremenu su se pridružila i gradska komunalna poduzeća iz Wuppertala, a od 1. travnja slijedit će i Bogestra (Bochum), dok će se u Münchenu novi propis primjenjivati nakon Uskrsa, piše Der Spiegel. Očekivano, udruge i trgovci povezni s električnim romobilima kritiziraju ovu odluku i smatraju je neutemeljenom.