‘Tuniranje’ velikih trgovačkih brodova: Grafenski premaz bitno poboljšava performanse!

Pacific Basin naglašava da je studija učinkovitosti, koju je proveo Stolt Tankers 2022. godine, dokazala da GIT-ov XGIT-PROP premaz na propelerima ima potencijal smanjiti potrošnju goriva do četiri posto

Pacific Basin, vodeća tvrtka za prijevoz rasutog tereta, odlučila je primijeniti premaz propelera na bazi grafena na cijeloj floti koja broji više od 300 brodova. U prvoj fazi projekt kreće s 40 brodova.

– Od 2007. premazujemo propelere naših plovila silikonskom bojom kako bismo proaktivno održali glatku površinu propelera i izbjegli čestu potrebu za poliranjem radi povrata izgubljenih performansi – objašnjava Sanjay Relan, generalni direktor optimizacije i dekarbonizacije u Pacific Basinu.

– Međutim, nismo uspjeli izbjeći oštećenja rubova silikonske površine na propelerima, što zahtijeva skidanje cijele silikonske površine propelera i ponovno nanošenje pri svakom pristajanju.

Tvrtka javlja da je testirala premaz koji je proizvela kanadska tvrtka, GIT Coatings. Vjeruje da će novi premaz održati glatku površinu propelera bez oštećenja i poboljšati učinkovitost plovila tijekom dužih razdoblja.

Pacific Basin naglašava da je studija učinkovitosti, koju je proveo Stolt Tankers 2022. godine, dokazala da GIT-ov XGIT-PROP ima potencijal smanjiti potrošnju goriva do četiri posto. Na razini cijele flote očekuje se značajno smanjenje utjecaja na okoliš i operativnih troškova.

GIT objašnjava da je XGIT-PROP dizajniran da izdrži rigorozne uvjete s kojima se suočavaju propeleri. Kao premaz bez biocida koji otpušta nečistoće, njihov proizvod kombinira jaki adhezivni temeljni premaz sa završnim premazom za tvrdo uklanjanje nečistoća kako bi se osiguralo da površina propelera ostane glatka.

Pacific Basin javlja da je započeo s uvođenjem XGIT-PROP-a na prvih 40 brodova koji će završiti na suhom doku u dogledno vrijeme.

Suočeni s potrebom ispunjavanja ekoloških ciljeva, smanjenja troškova i održavanja učinkovitosti, brodovlasnici traže rješenja koja im mogu pomoći u ispunjavanju kratkoročnih ciljeva industrije.