Hitne službe i prometne situacije: Crveno na semaforu vrijedi – za sve!

Bez obzira na pravila, imajte razumijevanja, budite oprezni, uviđavni kad ugledate rotirke, začujete sirene, usporite, pomaknite se, nekome će to puno značiti, ako ne i sve

Zavijajući zvuk sirene koja para uši, iritantna svjetlost upaljenih rotirki. Presiječe čovjeka, sledi, ponekad preplaši, a redovito izazove znatiželju. Je li hitna pomoć ili su vatrogasci, policija možda? U svakom slučaju nešto se događa. Ako ste ikad strepili nad životom bližnjeg ili gledali u plamen vatre koja proždire cjeloživotno stjecani imetak, detektirat ćete te pojavnosti kao znakove spasa. Stižu! Samo da stignu na vrijeme. Životi drugih, nerijetko su u njihovim rukama. Vatrogasci, rezanje lima izvlačenje iz smrskanog vozila, gašenje plamena, hitna pomoć, brzi transport do bolnice, životna ugroženost, djeca, očevi, majke, očajnici koji sklapaju ruke i sve prepuštaju nebu i hitnim službama. Posljednje što vam na um pada kad o intervenciji hitnih službi ovisi goli život su prometni propisi kojih se i oni moraju pridržavati. Znamo, ne zanimaju vas ni radovi na cesti, ni raskrižja ni semafori, u pitanju je ljudski život, a pred njim ni jedan propis ne može imati prioritet. Riskiraj, ne pitam za cijenu, ni za koštanje! Ili možda ipak ne?

Posljednje što itko priželjkuje je sudar, prometna nesreća s vozilom hitne službe, onom na kojem su upaljena rotirajuća svjetla, odnosno koje je davalo zvučne signale. No događa se! Tu se onda postavlja temeljno pitanje, smije li se “pod rotirkama i sa sirenom” proći kroz crveno! To vam je kao vozaču koji prolazi kroz raskrižje na svoje “debelo” zeleno u takvoj situaciji i te kako bitno! Ugleda se bljesak rotirke, začuje zvuk resko i bolno zavijajuće sirene, a vi u raskrižju sa zelenim na semaforu, što činiti?

Crveno na semaforu je crveno za sve i svakog, bez iznimke, kaže zakon! Visio nekom život o koncu ili ne, crveno svjetlo se ne prašta! Zakon tu nema milosti! Ništa policija, ništa hitna pomoć, ništa vatrogasci! Vozila pod pratnjom i vozila s prednosti prolaska ne smiju na raskrižjima na kojima se prometom upravlja prometnim svjetlima ili znacima ovlaštene osobe proći kroz crveno svjetlo. Vozila pod pratnjom i vozila s prednošću prolaska imaju prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama neke povlastice, precizno navedene, ali prolazak na crveno nije među njima.

Na vozila službe hitne pomoći, vozila sanitetskog prijevoza, vatrogasne službe, civilne zaštite, unutarnjih poslova, vojne policije i carine kad posebnim uređajima daju svjetlosne ili zvučne znakove, ne primjenjuju se neke odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Točnije, ne primjenjuju se odredbe o ograničenju brzine, o propuštanju vozila i prednosti prolaska, o zabrani pretjecanja i obilaženja kolone vozila ili na pješačkom prijelazu ili prelaženju iz traka u trak, o zabrani presijecanja kolone pješaka, o  obvezi vezivanja sigurnosnim pojasom i zabrani upotrebe mobitela. Iznimno, pod uvjetom da je to neophodno, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na ta se vozila ne primjenjuju ni odredbe o strani kretanja vozila, uključivanju u promet i o zaustavljanju i parkiranju te polukružnom okretanju.

Očekuje se da su vozači vozila hitnih službi prekaljeni vozači s bezbroj kriznih utakmica u nogama! No i oni su ljudi i njihovim venama teče krv, a adrenalin im nije nepoznat pojam! Da, posve sigurno oni znaju za tu zabranu, ali događa se, doista se događa da dok su na zadatku, tj. u hitnoj intervenciji vozilom hitne pomoći uđu u raskrižje na svoje crveno i time uzrokuju prometnu nesreću! Predzadnje što želite da vam se kao pacijentu u jurećem vozilu hitne pomoći dogodi je da se ono sudari s drugim vozilom. Posljednje što biste poželjeli je da ta nesreća tragično završi po vas ili treću osobu!

Međutim, događaju se i prometne nesreće s vozilima hitne pomoći pod rotirkama, onima na hitnim intervencijama! I što tad. Ništa posebno ni drugačije! Ako ste baš vi taj nesretni vozač koji je imao peh da ga na njegovo zeleno “pokupi  hitna pod rotirkama”, koja je protivno zakonu prošla na crveno, zakon je na vašoj strani. Nemate problema po tom pitanju, a vozač vozila hitne pomoći, koji je hitnost intervencije stavio ispred zakonske odredbe, bit će kažnjen. Rizik posla? Rizik donošenja odluke protivno zakonskoj odredbi? Da. Sud ni njima ne gleda kroz prste! Crveno na semaforu crveno je za sve!

Svjedoči o tome i presuda Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu Pp-3136/2023 od 23. ožujka 2023. kojom je krivim proglašen vozač vozila hitne medicinske pomoći na kojem su bila upaljena rotirajuća svjetla plave boje, jer je ušao u raskrižje dok je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo pa je na bočnu stranu vozila hitne naletio osobni automobil dok mu je na semaforu bilo upaljeno zeleno svjetlo za njegov smjer kretanja. Nastala je materijalna šteta i vozaču hitne pomoći koji je počinio prekršaj isključivo zbog specifičnosti posla s obzirom na to da je bio na hitnoj intervenciji izrečena je novčana kazna.

Naravno da se u stvarnom životu viđa sve i svašta! Humanost i krajnje razumijevanje preplavljuje većinu vozača kad ugledaju vatrogasce i hitnu koji možda “protutnje” kroz crveno! Negdje ih netko željno čeka u očaju nemoćno sklapajući ruke. Samo neka stignu na vrijeme, ljutnja i istjerivanje pravde ostavlja se za neki drugi put, manje potencijalno zlokoban. U svakom slučaju, imajte razumijevanja, budite oprezni, uviđavni kad ugledate rotirke, začujete sirene, usporite, pomaknite se, nekome će to puno značiti, ako ne i sve.