Koriste ga za kažnjavanje vozača, a uskoro postaje i zaštita od krađe? Novi sustav koji se ‘lijepi’ na vjetrobransko staklo!

Sustav se otvora poput knjige i koristi vakuum za učvršćivanje na staklo...

Iz Sjedinjenih Američkih Država stigao je inovativni izum koji plijeni pažnju vozača, a zahvaljujući vrlo jednostavnom rukovanju itekako je koristan. To je robustan i siguran uređaj, dizajniran za sprječavanje odvoženja automobila, a pretpostavlja se da bi gao vozači mogli koristiti i kao zaštitu od krađe. Zasad ga upotrebljavaju policija, nadzornici parkinga i slične službe.

Komercijalno nazvan Barnacle, ovaj novi uređaj izgleda slično suncobranu i rasklapa se poput knjige. Prilikom otvaranja, vakuumske čašice čvrsto prianjaju na staklo, sprječavajući njegovo uklanjanje. Njegova funkcija je otežati vidljivost vozača i time ga spriječiti da sjedne za volan i krene s vozilom dalje. Može se ukloniti samo pomoću numeričkog koda, koji se unosi na maloj tastaturi. Na taj način ga vozač može staviti kada ostavlja automobil parkiran na ulici i ukloniti ga kada se vraća, samo uz ovu šifru.

U principu, Barnacle je zamišljen kao sustav imobilizacije za policiju kako bi se spriječilo pomicanje automobila koji je počinio prekršaj. Kada vozač koji je počinio prekršaj plati kaznu, moguće je ukloniti ovaj uređaj. Dakle, umjesto pauka ili raznih imobilizatora koji se montiraju na kotače, policija sada ima drugi sustav za discipliniranje vozača. No sve više se spominje da bi sustav mogao biti korišten kao zaštita od krađe vozila…