Prvi put u četiri godine Teslina prodaja je u padu: Na zalihama je puno vozila…

Sada praktički jedan od deset električnih automobila proizvedenih tijekom tromjesečja nije isporučen i vjerojatno je neprodan

Teslina slaba prodaja na početku godine omogućila je da na zalihi ima 46.000 neprodanih automobila. Svaki deseti automobil koji je Tesla proizveo tijekom tromjesečja nije isporučen. Unatoč padu prodaje, Tesla je još jednom prestigao BYD i postao najveći svjetski proizvođač električnih automobila. Tesla je u utorak navečer objavio podatke o prodaji u prvom tromjesečju. Brojke su važan pokazatelj kako se razvija industrija električnih automobila u svijetu. Prvi put u četiri godine Teslina prodaja je pala. Tesla je izgubio 8,5 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. Prodaja 386.810 automobila bila je znatno ispod očekivanja i znači da se Tesla vratio na razinu 2022. godine. Budući da je Tesla proizveo 433.371 automobil, ali je tijekom tromjesečja isporučio samo 386.010, to vjerojatno znači da imaju inventar od 46.000 neprodanih automobila. Ranije je razlika između proizvodnje i isporuka po tromjesečju bila samo između 4000 18.000 automobila.

Sada praktički jedan od deset električnih automobila proizvedenih tijekom tromjesečja nije isporučen i vjerojatno je neprodan. Rastući inventar sada mora biti rasprodan unatoč tome što je Tesla krajem ožujka podigao cijene. Tesla je već počeo smanjivati proizvodnju u svojoj tvornici u Šangaju. Unatoč slaboj prodaji, Tesla je uspio prestići BYD tijekom tromjesečja i ponovno je najveći svjetski proizvođač električnih automobila. BYD je imao još lošiji kvartal, te je pao s 526.000 električnih automobila u posljednjem tromjesečju prošle godine na samo 300.114 električnih automobila u prvom tromjesečju ove godine.