Svemirsko smeće razbilo mu kuću: Dio je to baterije s Međunarodne svemirske stanice?!

Stručnjaci su predviđali da će većina krhotina spontano izgorjeti nakon ponovnog ulaska, ali to se očigledno nije dogodilo

Gotovo dva kilograma težak predmet s Međunarodne svemirske stanice razbio je krov kuće Alejandra Otera u Naplesu na Floridi. Vlasnik kuće je 16. ožujka podijelio slike glomaznog cilindričnog objekta na X-u. Predmet je napravio veliku rupu u podovima i stropu njegove dvokatnice u Naplesu na Floridi. Ars Technica piše da NASA istražuje slučaj kako bi utvrdila je li ovo smeće doista dio velike palete baterija ISS-a. S ukupnom masom od 2,6 metričkih tona paleta je nekontrolirano ušla u Zemljinu atmosferu 8. ožujka 2024. Bilo je to najteže smeće izbačeno s orbitalne stanice. Devet zastarjelih baterija namjerno je odbačeno s ISS-a 2021. godine, a paleta veličine SUV-a od tada lagano pada prema Zemlji.

Stručnjaci su predviđali da će većina krhotina spontano izgorjeti nakon ponovnog ulaska, ali to se očigledno nije dogodilo i čini se da je komad baterije uspio ući u Zemljinu atmosferu. Znanstvenici NASA-inog svemirskog centra Kennedy pomno će ispitati predmet kako bi utvrdili njegov točan sastav i izvor. Otero je objavio da čeka odgovor odgovornih agencija za rješavanje troškova štete u njegovoj kući. No s naplatom štete mogao bi biti problem jer je odbačena paleta (i baterije na njoj) japanske proizvodnje.

Aerospace Corporationu naglašava da, kada veliki objekt ponovno uđe u Zemljinu atmosferu, otprilike 20 do 40 posto njegove mase može preživjeti i doći do tla. Međutim, točan postotak može varirati ovisno o specifičnom dizajnu predmeta. U ovom scenariju, predmet se sastoji od nikal-vodikovih baterija, koje su relativno gusti metali.