Veliko Teslino sniženje: Zalihe neprodanih vozila su prevelike?!

Proizvođač trenutno ima inventar neprodanih automobila koji je veći od 46 tisuća vozila

Proizvođač električnih automobila snižava cijene nakon što je proizveo 46.561 vozilo više nego što je isporučio u prvom kvartalu 2024. godine. To znači da ima više automobila u svom inventaru nego ikad prije. Tesla je pokrenuo veliku akciju u SAD-u, a samo je pitanje kada će se ona proširiti na većinu tržišta.

Tvrtka snižava cijene modela Y sa stražnjim pogonom za 4600 dolara. Model Y Long Range i Model Y Performance bit će sniženi za 5000 dolara, piše Bloomberg. S američkim subvencijama od 7500 USD, Model Y RWD počinje s 33.890 USD, Model Y Long Range košta 37.490 USD, a top Model Y Performance košta 40.690 USD. Tesla također nudi tri mjeseca besplatne beta verzije sustava pomoći u vožnji Full-Self Driving.

Tesla je za globalni pad prodaje djelomično okrivio privremeno zatvaranje tvornice u Njemačkoj i činjenicu da mijenja svoju tvornicu u Fremontu u Kaliforniji za izradu nadograđenog Modela 3 limuzine. No čini se da je ipak povod za sniženje slabljenje interesa na tržištu jer ovdje nije problem u manjku proizvodnje, nego u nagomilanim viškovima.

Od petka dionice Tesle pale su oko 2,7 posto. Sveukupno, do sada je ove godine zabilježen pad za više od 33 posto.