Električni automobili: Velike promjene na svim novim brzim punjačima u Europskoj uniji!

Novi brzi punjači koji će početi s radom od 13. travnja 2024. morat će ponuditi mogućnost plaćanja debitnom karticom

Od 13. travnja na snagu je stupio novi regulatorni okvir Europske unije, što znači da će novi brzi punjači koji će se otvoriti od 13. travnja 2024. morati ponuditi mogućnost plaćanja debitnom karticom. Zahtjev će se zatim proširiti na sve postojeće postaje s brzim punjačima od 1. siječnja 2027. godine.

Zahtjev je dio AFIR-a (Infrastruktura za alternativna goriva), koji također stupa na snagu. Kao dio uredbe su i zahtjevi za jasnije informacije o cijenama i mogućnost naplate bez registracije članstva.

AFIR također zahtijeva veći pristup infrastrukturi za električne automobile i teška električna vozila. Uredbom se nalaže da najkasnije do kraja 2025. mora postojati određena gustoća brzih punjača duž određenih cesta diljem Europske unije, a postoje i jasni zahtjevi za minimalnu snagu koju moraju isporučiti.

To znači da moraju postojati brzi punjači svakih deset kilometara duž određenih ruta. Postaja mora isporučiti najmanje 400 kW, pri čemu najmanje jedno mjesto za punjenje mora isporučivati 150 kW na najnižoj razini. Zahtjev za brojem mjesta za punjenje i snagom punjenja povećat će se 2027. godine