Veliki kineski uspjeh: Predstavljen je dizelski motor s najvećom termalnom učinkovitošću!

Istraživački tim Weichai Powera nadogradio je svoje prethodne motore u optimizirajući četiri vitalna sustava: dovod goriva, dovod zraka, izgaranje i (smanjeno) trenje

Termalna učinkovitost je jedan od glavnih interesa proizvođača motora s unutarnjim sagorijevanjem. Veća učinkovitost – manja potrošnja goriva, niže emisije štetnih plinova. Kineski Weichai Power predstavio je prvi dizelski motor s toplinskom učinkovitošću od 53,09 posto. Tvrtka je predstavila svoju novu tehnologiju na Svjetskom kongresu motora s unutarnjim sagorijevanjem 2024., koji je započeo u Tianjinu u Kini.

Postignuće je potvrdio TÜV SÜD, međunarodno cijenjena organizacija za testiranje, i Kineski centar za automobilsku tehnologiju i istraživanje, specijalizirani subjekt za testiranje kineskih motora s unutarnjim sagorijevanjem. Postotak energije izgaranja dizela prenesen u koristan izlazni rad motora poznat je kao termalna ili toplinska učinkovitost osnovnog motora. Weichai Power postigao je značajnu prekretnicu već 16. rujna 2020., kada je predstavio osnovni dizelski motor (12,9 litara V6) koji je postavio novi rekord s toplinskom učinkovitošću od 50,23 posto. U sljedeće četiri godine učinkovitost je rasla. Prosječni dizelski motori obično postižu prosječnu toplinsku učinkovitost od 46 posto. Primjena nove tehnologije toplinske učinkovitosti može dovesti do značajnog smanjenja potrošnje goriva i emisije ugljičnog dioksida od 12 posto.

Istraživački tim Weichai Powera nadogradio je svoje prethodne motore u optimizirajući četiri vitalna sustava: dovod goriva, dovod zraka, izgaranje i (smanjeno) trenje. Znanstvenici tvrde da je ovo postignuće usporedivo s ljudskim trčanjem na 100 metara za manje od devet sekundi. Tijekom ove faze istraživanja i razvoja grupa je prijavila 176 patenata za izume i 68 patenata za korisne modele.

Teški traktor s godišnjom kilometražom od 250.000 kilometara može uštedjeti oko 45.400 litara dizelskog goriva zahvaljujući ovoj tehnologiji. Ovaj tehnički iskorak neće koristiti samo transportu nego i drugim industrijama, kao što su građevinski strojevi, poljoprivredna oprema, brodovi, oprema za proizvodnju električne energije…