Amerikanci i kružna raskrižja? Ne snalaze se najbolje – pogledajte…

Na turbokružnom raskrižju više je nesreća, ali nema onih s teškim ishodima...

Na opasnom raskrižju između dviju prometnih cesta u kalifornijskom San Benitu postavili kružni tok umjesto klasičnog raskrižja sa semaforima i znakovima stop. Međutim, otkako je otvoren početkom ove godine, čini se da kružni tok uzrokuje još više nesreća. Budući da se radi o spoju cesta s po dva kolnička traka u jednom smjeru, praktički aurocesta, kalifornijske su vlasti odlučile postaviti turborotor s odvojenim trakama kako bi se olakšalo korištenje kružnog toka,  ali umjesto linija koje odvajaju svaki kolnički trak, odlučili su postaviti rubnike. Možda kako bi to korisnicima bilo lakše razumjeti.

Međutim, to je dovelo do zabuna među nekim vozačima, jer neki su viđeni kako ulaze u raskrižje u krivom smjeru, neki preskaču odbojnike za odvajanje traka a neki i gaze znakove.

Odluka o izgradnji turbokružnog toka koji bi zamijenio raskrižje sa semaforima motivirana je činjenicom da se na predmetnom raskrižju događa više nego dvostruko više nesreća nego na sličnim raskrižjima u državi, od kojih su neke završile s teškim ozljedama ili smrtnim ishodom. Konkretno, dogodio se neobičan broj sudara s udarima straga i bočnih udaraca. U tim se slučajevima kružni tok činio kao dobra ideja, ali lokalni medij MercuryNews javlja da se na novom kružnom toku u prosjeku događa jedna prometna nesreća svaka 2,5 dana. Prije postavljanja, svakih osam dana bilježen je sudar. No unatoč porastu nesreća, vlasti i stručnjaci uvjereni su da je sve to dio krivulje učenja koja se obično događa s novim kružnim raskrižjima, ističući da su smrtni slučajevi i teške ozljede pali na nulu otkako je novo raskrižje dovršeno.

@831vee831Turbo Roundabout Hwy 25 Hollister flowing as planned….

♬ original sound – VICTOR ZENDEJAS