Jednostavan trik za uštedu goriva: Sve ovisi o konfiguriranju klima-uređaja!

Opcija recirkulacije zraka štedi veliku količinu energije, pogotovo kada je klima-uređaj iznimno opterećen

Vrijeme je prohladno, ali neka vas ne zavara. Čekaju nas još jedno vruće proljeće i ljeto. Klima-uređaji u kućama i automobilima radit će punim intenzitetom, a sve to uključuje i povećanu potrošnju energije. Ovdje nas zanimaju, prije svega, automobili, odnosno kako uštedjeti barem malo goriva tijekom rada klima-uređaja.

Znate da klima-uređaj može uzimati zrak za hlađenje kabine vozila izvana ili iznutra i upravo tu leži prilika za uštedu goriva. Naime, ako klima-uređaj uzima zrak izvana, potrebno je mnogo više energije da se rashladi nego da recirkulira zrak u kabini. Uzimajući zrak iznutra, klima-uređaj ga također filtrira, ali sprečava ulazak prašine, onečišćenja i neugodnih mirisa.

Stoga je dobar način za uštedu goriva pritiskanje gumba za recirkulaciju zraka. Prilikom hlađenja sustav uzima zrak koji se nalazi u putničkom prostoru, a koji će imati sve nižu temperaturu. Tijekom vrućih ljetnih dana preporučljivo je aktivirati ovu funkciju, a na dužim putovanjima tek povremeno uključiti i opciju hlađenja vanjskog zraka. Da osvježite zrak u kabini. Spominju se velike uštede koje idu i iznad 10 posto potrošnje goriva. Isplati se.