Mercedes je napravio veliki korak: Električni kamion je prvi put punjen ogromnom brzinom!

Ogromna brzina punjenja kamiona temelji se na sustavu punjenja Megawatt (MCS), koji je još uvijek u razvoju

U internom testu u Wörthu na Rheinu Daimler je napunio svoj Mercedes-Benz eActros 600 električnom energijom na stanici za punjenje s kapacitetom 1 MW-a. Za usporedbu: trenutno najjače brze punionice mogu puniti električne automobile do 350 kW. Međutim, postoji samo nekoliko električnih automobila koji se trenutno mogu puniti s više od 200 kW tijekom značajnog vremenskog razdoblja, kao što su Porsche Taycan ili Hyundai Ioniq 5. eActros ima mnogo veću bateriju u usporedbi s električnim automobil – s kapacitetom većim od 600 kWh. Baterija navodno omogućuje domet od 500 kilometara.

Ogromna brzina punjenja kamiona temelji se na sustavu punjenja Megawatt (MCS), koji je još uvijek u razvoju. To je novi standard punjenja za električne kamione.

– Prvi uspješan test punjenja s jednim megavatom snage s našim električnim kamionom ogroman je korak u razvoju – rekao je Peter Ziegler, voditelj komponenti e-punjenja u Mercedes-Benz Trucks te dodao:

– U industriji se snaga punjenja od 700 kilovata ili više već naziva MCS punjenjem.

Planirano je da eActros 600 krene u serijsku proizvodnju krajem 2024., ali u početku će se električni kamion puniti s najviše 400 kW (CCS standard). To znači da bi vozilo trebalo moći prijeći više od 1000 kilometara dnevno ako se puni tijekom zakonom propisanih pauza za vozača. Međutim, kupci mogu naručiti predopremu za MCS punjenje – tako da se tehnologija može naknadno ugraditi u kamion ako postane dostupna.