Novi uspjeh znanstvenika: Proizveli su struju koristeći CO2!

Novi generator može čak smanjiti količinu CO2 u atmosferi.

Znanstvenici su razvili revolucionarni generator koji može proizvoditi električnu energiju usisavanjem ugljičnog dioksida. Mali nanogenerator koristi isti princip kao i kada se ioni pomiču u ljudskom tijelu.

– Ova tehnologija nadilazi ugljično neutralnost – troši CO2 kada stvara energiju – kaže dr. Zhuyuan Wang sa Sveučilišta Queensland u Australiji. Australski znanstvenici možda su došli do revolucionarnog otkrića kada je u pitanju proizvodnja energije bez emisija ugljika. Zapravo, novi generator može čak smanjiti količinu CO2 u atmosferi. Ugljično negativni generator koristi nanotehnologiju za proizvodnju električne energije iz ugljičnog dioksida.

– Nanogenerator se sastoji od dvije komponente: poliamin gela koji industrija već koristi za apsorpciju CO2 i kostura borovog nitrata koji sadrži nekoliko atoma i stvara pozitivne i negativne ione – kaže dr. Wang sa Sveučilišta Queensland. Znanstvenici su uspjeli učiniti pozitivne ione mnogo većim od negativnih iona. Budući da se različite veličine kreću različitim brzinama, stvaraju struju koja se može pojačati u električnu energiju za napajanje žarulja ili drugih elektroničkih uređaja. Princip je isti kao i kada ljudsko tijelo pomiče ione i pretvara ih u energiju.

– U prirodi i ljudskom tijelu ionski transport je najučinkovitija pretvorba energije – učinkovitija od transporta elektrona koji se koristi u elektroenergetskoj mreži – kažu znanstvenici. Tehnologija budi nadu u ostvarenje sna o hvatanju ugljičnog dioksida iz atmosfere. Do sada može pretvoriti jedan posto CO2 u električnu energiju. No ideja je sada poboljšati učinkovitost i doći do razine  elektrane, jednoga dana. Istraživači se nadaju da će promijeniti ugljični dioksid iz problema u resurs.

– Mogli bismo napraviti nešto veći prenosivi uređaj za proizvodnju električne energije za napajanje mobilnog telefona ili prijenosnog računala pomoću CO2 iz atmosfere. Druga primjena u mnogo većem opsegu integrirala bi ovu tehnologiju s industrijskim procesom hvatanja CO2 za prikupljanje električne energije – kaže profesor Xiwang Zhang.